Assaig clínic

Un fàrmac frena l’avenç d’un tipus de càncer de mama en un 75,8% de pacients

cancer-de-mama

cancer-de-mama

1
Es llegeix en minuts

El director de l’International Breast Cancer Center (IBCC), Javier Cortés, ha exposat els resultats d’un assaig que ha demostrat que el tractament del càncer de mama metastàtic HER2-positiu amb el fàrmac trastuzumab deruxtecan frena la progressió de la malaltia en un el 75,8% de les pacients als 12 mesos i aconsegueix que el tumor desaparegui per complet en el 16%.

Cortés ha presentat l’assaig clínic DESTINY Breast-03 aquest dissabte en el Simposi Presidencial de l’ESMO Congress 2021, en el qual ha destacat que el nou tractament funciona com un «cavall de Troia» i es revela, al seu parer, com altament eficaç contra aquest tipus de càncer de mama, informa l’IBCC en un comunicat.

El fàrmac és un anticòs o proteïna que porta a «la motxilla» un tipus de quimioteràpia oculta per a les cèl·lules tumorals: l’esmentat anticòs s’uneix a una espècie d’antena, el receptor HER2, que es troba a la membrana de les cèl·lules tumorals, entra al seu interior i, una vegada dins, és capaç d’alliberar la quimioteràpia, explica Cortés.

Arribar a curar la malaltia

Es tracta d’una acció «tremendament potent i molt significativa», ha reivindicat el director de l’IBCC, que ha assegurat que aquest medicament podria arribar a curar la malaltia en algunes pacients, o a augmentar, almenys, les possibilitats reals de cronificar la malaltia.

Notícies relacionades

Crec que són les dades més rellevants, més importants i més impactants en la història del càncer de mama», ha ressaltat Cortés, que ha emplaçat l’Agència Europea del Medicament (EMA) a modificar la fitxa tècnica actual de trastuzumab deruxtecan i permetre el seu ús en pacients que hagin rebut prèviament una única línia de tractament.

Per als autors de l’assaig, aquest estudi implicarà en un futur molt pròxim un canvi no només en el maneig del càncer de mama metastàtic HER2-positiu, que representa el 15% dels tumors de mama diagnosticats i és un dels subtipus més agressius, sinó «probablement també de molts altres tipus tumorals».