Coronavirus

Espanya acaricia la normalitat que li va robar la Covid el 2019

Archivo - Arxivo - Una infermera bovina a un professional sanitari amb la vacuna de Pfizer-BioNtech contra el COVID-19 a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona

Archivo - Arxivo - Una infermera bovina a un professional sanitari amb la vacuna de Pfizer-BioNtech contra el COVID-19 a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona / David Zorrakino - Europa Press (europa press)

1
Es llegeix en minuts

Espanya encara aquest cap de setmana amb una millora de les dades epidemiològiques i amb més del 75% de la població vacunada amb la pauta completa, cosa que ha portat la majoria de les comunitats a alleujar gran part de les restriccions imposades per la pandèmia, fent així un pas més cap a la normalitat pre-Covid. I és que la incidència de contagis a Espanya ha baixat del llindar dels 100 casos per cada 100.000 habitants a 14 dies per primera vegada des de finals de juny fins a situar-se en 96,3.

L’ampliació dels horaris de l’oci nocturn en diverses autonomies, més conformes amb la seva activitat, l’eliminació o extensió dels límits del tancament en l’hostaleria i la restauració, i la recuperació del 100% dels aforaments en cines i teatres són algunes de les novetats principals.

Una altra dada esperançadora: tornen les processons als carrers de Sevilla, després de la decisió de l’Arquebisbat de la capital andalusa d’aprovar un decret en aquest sentit, més de divuit mesos després que es decretés el primer estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus.

Unes flexibilitzacions que els governs autonòmics estan emprenent progressivament i sense abaixar la guàrdia, però de manera desigual, una cosa que no acaba de convèncer la ministra de sanitat, Carolina Darias, que és més partidària que tant el Govern central com els autonòmics vagin «de bracet» a l’hora de relaxar les restriccions.

L’Aragó i Castella i Lleó s’han afegit a la decisió d’Astúries (adoptada la setmana passada) d’eliminar els límits de tancament dels bars i restaurants, altres com Madrid ho faran a partir del dilluns que ve, i en altres territoris com el navarrès s’han ampliat els horaris. Castella-la Manxa també ha anunciat ja «moltíssims canvis» per a la setmana vinent.

Notícies relacionades

Quant a l’oci nocturn, es prolonga l’horari d’obertura a l’Aragó, les Canàries, Cantàbria i Extremadura, mentre que Castella i Lleó i la Regió de Múrcia recuperen aquesta activitat a l’interior dels locals que es mantenien tancats. Segueix tancat l’interior de l’oci nocturn a Catalunya.

Comunitats com Castella i Lleó també han decidit permetre a partir d’aquest cap de setmana el consum a la barra, en línia al que va aprovar recentment Astúries.