Lluita contra el foc

Sierra Bermeja | ¿Què és un incendi de de sisena generació?

Aquest tipus d’incendis estan vinculats al canvi climàtic i destaquen per la seva gran virulència i perillositat

Sierra Bermeja | ¿Què és un incendi de de sisena generació?

L.O.

2
Es llegeix en minuts

La força i virulència de l’incendi de Sierra Bermeja ha agafat per sorpresa els efectius del Pla Infoca, que fa més de 48 hores que intenten controlar el foc sense aconseguir-ho i han hagut de retirar els mitjans terrestres per l’aparició d’un pirocúmul, un gran núvol ple de brases incandescents. Aquestes característiques converteixen aquest foc en un incendi de sisena generació o tempesta de foc, un tipus que fins ara s’havia registrat a Austràlia, els Estats Units i el Mediterrani Oriental (Grècia i Turquia aquest estiu), però que és la primera vegada que es viu a Espanya. I no està sent gens fàcil intervenir per aturar-lo.

Aquest tipus d’incendis està molt relacionat amb el canvi climàtic i són especialment perillosos, en tant que tenen una gran virulència, l’aparició d’aquests núvols de foc multipliquen la capacitat d’estendre’s i tenen un comportament enganyós, res a veure amb els incendis que tradicionalment s’han produït a Espanya.

¿Què és un incendi de sisena generació?

Segons el subdirector regional de l’Infoca, Alejandro García, són incendis que generen un núvol de condensació a causa de la calor del foc que, en funció de la diferència de la temperatura entre el terra i les capes altes, té més o menys capacitat per penetrar en l’atmosfera.

«A les capes altes, més fredes, hi pot haver humitat. Quan aquesta circumstància es dona, es van carregant d’aigua i, per tant, de pes, i van perdent la força d’inèrcia cap a les capes altes. Es comencen a eixamplar i quan se separen de la font d’alimentació s’esfondren», explica Alejandro García. «A l’esfondrar-se, totes les cendres incandescents que contenen les columnes de fum, comencen a cremar de nou, perquè al no haver-hi oxigen, cremen molt lentament. Al caure tornen a passar per oxigen i surten a ascendir. D’aquestes milers de cendres, desenes, centenars, cauen».

És un fenomen molt perillós per als operatius, ja que pot produir atrapaments massius, «com vam veure en aquelles 32 persones a Pedrogao el 2017», ha recordat García. 

Per això, des del post de comandament s’ha pres la decisió de retirar tots els efectius que continuaven treballant per terra i mantenir els mitjans aeris, a l’espera que aquest enorme núvol de fum blanc es dissipi o bé comenci a aplatar-se per sota i s’esfondri.

Notícies relacionades

«Tenim un avió de coordinació que cada mitja hora primer i cada 15 minuts després ens està enviant una fotografia del desenvolupament d’aquest pirocúmul i a més l’altitud. Així anem vigilant-la», afegeix el subdirector de l’Infoca, un equip que compta amb tres meteoròlegs especialistes en lectura vertical de l’atmosfera que van informant de l’evolució.

Aquest fenomen ja es va produir durant la jornada d’ahir i va acabar desapareixent cap a dos quarts de deu de la nit, de manera que des de la direcció de l’incendi es donen un marge de mitja hora o una mica més. «A partir de les vuit, un quart de nou s’haurà reduït tant que podrem tornar a emprendre aquells treballs d’extinció perimetral. Esperem que el risc s’hagi anul·lat a les 10 del vespre».

Temes:

Incendis