UNIVERSITAT

Estudiar i investigar a la UVic-UCC: Una universitat catalana amb vocació global

La universitat ha sigut reconeguda per primera vegada pel prestigiós THE World University Ranking de Times Higher Education, per la qualitat de la seva tasca investigativa

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya és la quarta universitat catalana i la sisena d’Espanya en la classificació global

La UVic-UCC porta més d’una dècada apostant decididament per la recerca

La UVic-UCC porta més d’una dècada apostant decididament per la recerca / UVic-UCC

4
Es llegeix en minuts

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha aconseguit una fita molt important per al curs en què compleix 25 anys des del seu reconeixement per part del Parlament de Catalunya: aparèixer per primera vegada en el prestigiós THE World University Ranking de Times Higher Education, que avalua el rendiment de les institucions d’educació superior a escala mundial. La UVic-UCC, que ha sigut inclosa per primera vegada, se situa a la franja de posició 401 i 500 d’un total de 1.662 universitats públiques i privades d’arreu del món, i entre les 52 universitats espanyoles representades ocupa la sisena posició en l'àmbit estatal i la quarta en l’àmbit català.

El rànquing THE basa la seva anàlisi en 13 indicadors en àrees com la docència, la investigació, la transferència de coneixement i la internacionalització. La UVic-UCC s’ha posicionat especialment en l’àrea d’investigació i, concretament, en el de cites en revistes indexades, en què ocupa la 146a posició de la classificació. Aquesta posició no només demostra la quantitat dels articles publicats, també reflecteix la seva qualitat, ja que són citats com a referència en altres articles.

Qualitat investigadora

Un requisit sine qua non per poder accedir al rànquing és haver aconseguit publicar 150 articles indexats per curs i, almenys, mil articles en els últims cinc. Aquesta dada és important, perquè malgrat la seva curta trajectòria investigadora, que va començar fa prop més d’una dècada, ha aconseguit accedir al rànquing amb molta força

«El rànquing posiciona la UVic-UCC a escala internacional i la reconeix com una institució sòlida. Això ens obre moltes portes de cara al futur. La nostra aposta per la investigació ha sigut ferma des de fa poc més d’una dècada, i fins ara el finançament basal s’ha fet a través de recursos interns. El repte, durant el curs vinent, és trobar un nou model econòmic per a la nostra universitat», assegura Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, que defensa no només l’aposta per la dimensió quantitativa de la investigació, sinó que també per la dimensió qualitativa.

«Molts factors ens porten a pensar que el món universitari es troba en un moment de canvi de paradigma. La investigació guanya més pes i es converteix en un element essencial per aconseguir l’excel·lència en la docència», explica Baños. En aquest sentit, el rector de la UVic-UCC destaca que la universitat «vol ser part activa en l’assoliment dels reptes estratègics de Catalunya».

«Per exemple, la nostra Facultat de Medicina no només compta amb mètode docent innovador i singular, també amb un claustre de professors format per professionals brillants, molts dels quals realitzen investigació puntera en àmbits vinculats a la salut, com són les malalties infeccioses, la immunitat i l’oncologia, entre altres», apunten des de la universitat. Un altre exemple d’aquesta col·laboració en el desenvolupament és el Centre Tecnològic Beta. «Aquest espai pot fer grans contribucions en el desenvolupament sostenible de les societats rurals, promovent la transició cap a la bioeconomia circular i ajudar a equilibrar la seva relació amb el medi rural», assegura Baños, i afegeix que «els objectius estan alineats amb els reptes del nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i amb la lluita contra el canvi climàtic».

Proximitat i internacionalització

«Som una universitat d’iniciativa pública amb una clara vocació de donar servei a la societat en àmbits tan diversos com el social, el cultural, l’industrial, el comercial, l’agrícola, el ramader i el mediambiental», assegura Baños. La UVic-UCC dota de serveis universitaris, entesos com a formació, investigació i transferència de coneixement, a una àmplia zona del territori que inclou des de la Catalunya Central fins a la resta del país.

Un dels elements característics de la UVic-UCC és l’aposta per la formació integral de les persones amb grups reduïts d’alumnes i amb atenció i seguiment personalitzat. Entre les seves metodologies docents destaca la utilització de casos reals, l’aprenentatge basat en problemes i projectes professionals a l’aula, i un fort component pràctic perquè l’estudiant afronti el seu futur laboral. En aquest sentit, la UVic-UCC compta amb assessorament laboral per dinamitzar la inserció laboral dels seus estudiants.

A més, la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya compta amb una vocació internacional que permet desenvolupar programes internacionals a través dels convenis firmats amb més de 130 universitats i la possibilitat de fer pràctiques a l’estranger. «No hem de perdre mai de vista la internacionalització, que ja juga i continuarà jugant un paper fonamental en els pròxims anys», apunta el rector de la UVic-UCC.

Novetats del curs vinent a la UVic-UCC

Una de les novetats més destacades del curs vinent a la UVic-UCC és l’impuls dels itineraris formatius 2+3, que permetran estudiar un cicle formatiu de grau superior i un grau de la mateixa branca en 5 anys. Precisament, això coincideix amb un moment de gran creixement de la demanda de Formació Professional, que aquest any ha tingut un ‘boom’ de demanda amb un 23% més de petició de places. Tot això coincideix, també, amb la futura reforma de la Formació Professional que prepara l’executiu central per posar fre a l’atur juvenil.

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya compta actualment amb 35 graus, 2 dobles graus, 17 màsters universitaris i vuit programes de doctorat. Actualment compta amb 31 grups d’investigació, cinc centres d’investigació i transferència del coneixement i 264 doctorands a la seva Escola de Doctorat.