20 anys després de les ‘vaques boges’

Europa torna a autoritzar les farines d’origen animal per al bestiar

  • La Comissió Europea aprova l’ús de «proteïnes animals transformades» però no entre la mateixa espècie

  • En la dècada dels 90 milers d’animals van ser sacrificats per una malaltia provocada pels prions

3
Es llegeix en minuts

La prohibició a Europa d’alimentar porcs i pollastres amb farines d’origen animal, que va provocar fa 20 anys la crisi sanitària de les ‘vaques boges’ que va provocar diversos morts i milers de caps de bestiar sacrificats, i un assumpte sensible tant per a ramaders com consumidors, s’acosta al seu final, amb condicions.

A partir de la setmana vinent, es podrà en principi alimentar els ocells de corral i els porcs amb «proteïnes animals transformades» (PAT), segons un reglament publicat a mitjans d’agost al Diari Oficial de la Unió Europea (UE).

La decisió arriba dues dècades després de la prohibició europea, el 2001, de totes les farines animals destinades a la ramaderia, després de la crisi de les vaques boges que va traumatitzar els consumidors i que va fer descendir el nivell de consum de carn de vedella i vaca a la meitat, i a prohibir el consum de molls.

Els peixos de piscifactoria i els animals de companyia ja podien alimentar-se amb aquestes farines fetes a partir de les carcasses triturades (potes, ossos, etc.) d’animals sans. La prohibició es manté no obstant per als remugants herbívors com el bestiar boví, però també per a cabres i ovelles.

Abans, mateixa espècie

De fet, no es tracta d’un retorn a la situació dels anys 90, quan els ossos de bovins malalts, infectats o morts es trituraven per alimentar les explotacions de la mateixa espècie. Això permetia la propagació de l’encefalopatia espongiforme bovina, coneguda popularment com la malaltia de les vaques boges i la variant de la qual Creutzfeldt-Jakob es va detectar en humans.

«Llavors, les farines d’origen animal eren una mica ‘gore’», però «ja no es tracta del mateix producte», assegura Christiane Lambert, la presidenta de la federació de sindicats agrícoles europeus COPA i del francès FNSEA. Al capdavant d’una explotació porcina a l’oest de França, es diu disposada a alimentar els seus porcs amb proteïnes animals transformades, sempre que hi hagi un «absolut rigor» en la cadena de subministrament.

La regulació europea, partint de les opinions de les agències sanitàries, preconitza «condicions estrictes» per a la col·lecta, el transport i la transformació d’aquests productes, dels quals s’hauran d’analitzar mostres, per evitar riscos.

La majoria de països del bloc van donar suport al maig a la proposta de la Comissió Europea, l’executiu comunitari. Irlanda i França s’hi van abstenir.

Dubtes de França

A França, la situació està en suspens. El Ministeri d’Agricultura va indicar divendres a l’AFP que va demanar una nova opinió a l’agència sanitària nacional per «posicionar-se al respecte». Setmanes enrere, el regulador francès va recomanar «respectar estrictament» la regla de separació d’espècies, és a dir, evitar donar menjar porc als porcs.

Brussel·les i el sector remarquen que aquests productes poden substituir parcialment la importació de proteïnes d’origen vegetal com la soja brasilera, un argument de pes en ple augment dels preus de cereals i oleaginoses. «El 70% dels nostres costos és l’alimentació. Quan podem buscar guanys, tot i que siguin de diversos cèntims, hi anem», va declarar a l’AFP François Valy, president de la secció porcina de la FNSEA.

Notícies relacionades

La reintroducció de farines d’origen animal «no es farà en un tres i no res», matisa Anne Richard, del sector francès dels ocells de corral. «Molts plecs de condicions prohibeixen les farines d’origen animal per tranquil·litzar els consumidors [...] Això no és immutable, però els operadors no han discutit encara col·lectivament el tema», va afegir.

Per al sindicat francès Confédération paysanne, oposat a la ramaderia industrial, la reautorització obre la porta a derives d’aquells obsessionats pels beneficis. Matthias Wolfschmidt, de l’oenagé Foodwatch International, no exclou situacions de canibalisme o d’alimentació de remugants amb aquestes farines, un risc molt elevat, segons la seva opinió, quan ja només es registren casos aïllats de la malaltia de les vaques boges a Europa.

Temes:

Ramaderia