Millorar la qualitat de l’aire

París limita la velocitat a 30 km/h pel centre per limitar la contaminació

  • Tan sols el 34% dels parisencs té cotxe

Señal de limitación de velocidad en una calle de París.ARNAUD PAILLARD / HANS LUCAS VIA AFP

Señal de limitación de velocidad en una calle de París.ARNAUD PAILLARD / HANS LUCAS VIA AFP

1
Es llegeix en minuts

La ciutat de París aplica des d’aquest dilluns un límit de velocitat de 30 quilòmetres per hora al trànsit rodat a la pràctica totalitat dels seus carrers, amb l’objectiu d’augmentar la seguretat i millorar la qualitat de vida a la capital.

Tan sols un grapat de carrers clau quedaran amb la possibilitat de circular a un màxim de 50 km/h, mentre que al cinturó perifèric el límit es mantindrà en 70 km/h.

La mesura se suma a altres de preses en els últims anys i mesos que han limitat el trànsit, sobretot al centre, per obrir més aquesta ciutat de carrers estrets als vianants, bicicletes i patins.

El tancament al trànsit de les vies als molls del Sena el 2016, la creació després de 60 quilòmetres de pistes ciclistes, la supressió de 60.000 places d’aparcament a la ciutat, són altres d’aquestes mesures. A més, s’estudia el tancament del centre històric als automòbils particulars de no residents, inicialment previst per al 2022 però que podria ser retardat un any.

Abaixar contaminació de l’aire i acústica

La reducció de la velocitat busca reduir els accidents, però també abaixar els nivells de contaminació atmosfèrica i de soroll, ha rebut les crítiques d’associacions d’automobilistes.

Notícies relacionades

No obstant, un 61% dels parisencs es mostren favorables a la limitació a 30 km/h, segons publica avui el diari ‘Le Parisien’, i fins i tot un 71% creuen que augmentarà la seguretat (cosa que suposa que alguns d’oposats a la mesura coincideixen amb aquest punt).

Només un 34% dels habitants de la capital francesa posseeixen un automòbil, per la qual cosa molts dels automòbils que circulen pels carrers són d’habitants de la perifèria que van a la feina o a la recerca d’oci i serveis.