En una urbanització

Localitzen el cadàver d’un menor en l’ensorrament de Peníscola

  • Fins a la zona s’ha mobilitzat un equip psicosocial per atendre la família

  • Mobilitzen la unitat canina especialitzada en desenrunament i la de rescat i salvament

  • El bloc, on hi ha una vintena d’apartaments, s’ha ensorrat literalment

6
Es llegeix en minuts

Els serveis d’emergències que treballen en l’ensorrament d’un edifici ocorregut aquest dimecres en un edifici de tres altures a la urbanització Font Nova de Peníscola han trobat el cadàver d’un jove i han rescatat amb vida i conscient un altre dels tres atrapats mentre que l’últim encara és sota la runa. El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha anunciat que a les 7.43 hores s’ha localitzat el cos sense vida d’un menor en l’ensorrament.

Segons han informat fonts d’Emergències de la Generelitat i fonts de l’Ajuntament de Peníscola a EFE, els bombers han aconseguit excarcerar amb vida la persona amb qui s’estaven comunicant, i els serveis sanitaris del SAMU que són a la zona l’estan atenent. Provisionalment es continua amb la recerca d’una altra persona desapareguda, segons informen fonts d’Emergències.

El sinistre s’ha produït cap a les 19.30 hores en aquesta urbanització ubicada al sud del municipi, quan, per causes que es desconeixen, s’ha esfondrat part d’un edifici d’uns vint apartaments que habitualment es destina a residències turístiques o a segona vivenda i ha quedat afectat en una part. Per precaució s’ha desallotjat els inquilins de les vivendes que no s’han esfondrat, unes 30 persones de nou famílies, part de les quals s’han allotjat a casa de familiars i la resta han sigut reallotjats per l’Ajuntament en hotels del municipi.

Un total de sis dotacions de bombers, la unitat canina, la de rescat i salvament i la de maquinària i logística, així com cinc unitats de comandament del Consorci provincial treballen a la zona, a la qual també s’han desplaçat tres SAMU i una unitat de Suport Vital Bàsic. A més, a petició dels Bombers de Castelló, s’ha mobilitzat aquesta nit unitats del Consorci de València especialitzades en rescats, apuntalament i desenrunament d’edificis, mentre que des de la Conselleria de Vivenda de la Generalitat s’ha mobilitzat tècnics d’aquest departament perquè avaluïn l’estat de l’edifici. L’Ajuntament de Castelló ha mobilitzat també un tren d’auxili per col·laborar en les tasques.

La prioritat en aquests moments, segons han indicat a EFE fonts del Consorci provincial de bombers, és assegurar l’edifici. Els treballs s’estan desenvolupant de moment de manera manual ja que hi ha una gran quantitat de runa acumulada. El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha activat la situació 0 del Pla Territorial d’Emergències, fet que suposa que l’Agència Valenciana de Seguretat i Respostes a les Emergències actua com a òrgan de recolzament als bombers i pot mobilitzar altres agències.

Fonts de la Conselleria de Sanitat han indicat que el personal del centre de salut de la localitat ha atès diverses persones veïnes de la zona que han patit atacs d’ansietat a causa d’aquest succés. Des d’Emergències i la Guàrdia Civil s’ha reclamat a la ciutadania que no acudeixi a la zona, a fi de no dificultar les tasques dels serveis d’emergència i de seguretat.

L’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez, ha assenyalat a EFE que de moment es desconeix quanta gent hi havia a l’edifici quan s’ha esfondrat, ja que per les dates que són hi ha gent que ha finalitzat les vacances, i a més, al fer bon temps, hi podia haver persones a la platja.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, que visitarà demà a les 11.00 h el lloc, ha expressat la seva preocupació per l’enfonsament de l’edifici, i ha explicat que el president del Govern, Pedro Sánchez, s’ha interessat per les tasques de rescat. El president del Govern ha afirmat en el seu compte de Twitter que segueix atent aquests treballs, ha agraït la feina dels que estan treballant allà, i ha expressat la seva solidaritat amb els veïns afectats.

Així mateix, han mostrat la seva preocupació pel succés la vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball, Yolanda Díaz, o la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, així com la delegada del Govern en el País Valencià, Gloria Calero, el vicepresident segon del Consell, Rubén Martínez Dalmau, o la consellera de sanitat, Ana Barceló.

Unitat canina

Els gossos especialistes a la recerca de persones del Consorci Provincial de Bombers de Castelló estan treballant a aquesta hora en l’ensorrament per mirar de localitzar la persona que continua desapareguda. Segons ha informat a EFE el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, desplaçat a la zona per seguir l’evolució dels treballs, els gossos estan fent una inspecció per poder assenyalar el punt en el qual es troba aquesta persona, amb la qual els serveis d’emergències no han pogut establir comunicació.

Quan s’aconsegueixi localitzar aquesta persona pels gossos s’introduiran sondes i es començarà a retirar la runa amb summa cura ja que els mateixos equips de rescat podrien veure’s afectats a causa del mal estat en el qual ha quedat l’edifici.

L’home que ja ha pogut ser rescatat es trobava en una situació «molt complexa» amb «grans traumatismes i un gran xoc», segons ha assenyalat Ángel, i abans de ser totalment excarcerat ja se l’havia calmat amb una via per part dels serveis sanitaris desplaçats la zona.

Els familiars de l’últim desaparegut –l’estat del qual es desconeix– estan al costat de l’operatiu de recerca pendents de l’evolució dels fets. Segons apunten testimonis directes, podria ser la mare del jove el cos del qual s’ha trobat, que podria ser en una zona pròxima a la persona que ja ha sigut rescatada.

L’inspector en cap del Consorci Provincial de Bombers de Castelló, Pablo Vila Garcés ha assenyalat que s’han format dos grups de treball. El primer està compost per l’arquitecte de la Generalitat i l’arquitecte de l’Ajuntament de Peníscola que estan avaluant l’estat de l’edificació per veure on es pot treballar i el segon el formen els tres gossos de la unitat canina.

Un grup de WhatsApp, clau per localitzar veïns

Notícies relacionades

L’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez ha agraït les tasques dels equips de rescat que treballen a aquesta hora i ha destacat el paper clau que ha jugat el grup de WhatsApp en el qual estaven inclosos tots els veïns de l’immoble per ser localitzats i determinar els seus paradors. Martínez ha indicat que un dels veïns que ha aconseguit escapar del sinistre juntament amb la seva família just quan s’ha produït l’ensorrament ha facilitat a la Guàrdia Civil el grup de WhatsApp de la comunitat amb els propietaris i inquilins de l’edifici sinistrat. Així, els agents, ha assenyalat el primer regidor, han rastrejat inquilí per inquilí i han pogut comprovar qui es trobava bé i qui estava desaparegut.

L’alcalde ha agraït l’esforç que estan realitzant tots els efectius de rescat que participen en el dispositiu des de les 19.30 h quan s’ha produït l’ensorrament per causes que es desconeixen i que han aconseguit rescatar amb vida el tercer desaparegut. També ha mostrat el seu agraïment per la resposta «exemplar» dels veïns de la localitat i dels hotelers, que «encara estant pràcticament al 100% d’ocupació, els quals han ofert múltiples opcions» per allotjar les nou famílies que han hagut de deixar l’edifici i les quals ja estan reallotjades. «Molts veïns continuen a aquesta hora oferint els seus domicilis i els seus apartaments» perquè puguin ser utilitzats. Martínez ha mostrat el seu desig que pugui aparèixer amb vida l’abans possible la persona que continua desapareguda.