Brot de Covid

Familiars exigeixen responsabilitats per la mort de 7 avis en un geriàtric de Girona

  • El brot es va detectar entre els treballadors del centre, gestionat per una cooperativa privada

Familiars exigeixen responsabilitats per la mort de 7 avis en un geriàtric de Girona

Ayuntamiento de Viladecans

3
Es llegeix en minuts

El Defensor del Pacient ha sol·licitat per escrit al Fiscal Superior de Catalunya que intervingui i investigui la mort de set avis a la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts (Girona) com a conseqüència d’un brot de coronavirus. En un comunicat, l’organisme insta el fiscal a prendre mesures «per evitar tanta mort i tanta falta de responsabilitat de residències i administració» i apunta que una vida no es pot perdre «sense que ningú n’assumeixi les responsabilitats».

El brot es va detectar a principis d’agost arrel d’un cribratge entre els professionals del centre, mometn a partir del qual es van activar els protocols. Després de detectar els primers positius en els treballadors, es va analitzar l’estat dels residents. En una primera prova es van detectar cinc casos, però després en van aflorar més fins a arribar a la quinzena actual. El comunicat afegeix que els que paguen les conseqüències són els avis, «que sabem que es poden contagiar per falta de prevenció i per la manca d’exigència de controlar i exigir als treballadors que es vacunin» i també pel descontrol amb els familiars

El Defensor del Pacient fonamenta la seva petició en la llei d’enjudiciament criminal, que obliga les persones que per càrrec o ofici tinguin notícia d’algun delicte públic a denunciar-lo davant el fiscal.

Treballadora amb Covid

Alguns familiars dels set usuaris que van morir pel brot de Covid que es va detectar a la residència Torreblanca Sant Joan de les Fonts (Garrotxa) es plantegen denunciar el centre. Segons ha explicat Rosario, filla de Luciana, una de les difuntes, a Efe s’han assabentat que «hi havia una treballadora que va anar a treballar amb Covid, que ho va comentar a una companya a qui li va dir que igualment havia de treballar».

«Ens estem plantejant denunciar-los perquè no volem que torni a passar més», ha afirmat Rosario a les portes del centre. A més, els familiars no entenen que ells, per visitar els seus familiars, han de fer-se un test però no els empleats: «A nosaltres ens controlen molt, ¿per què als treballadors no?», s’ha preguntat.

La Rosario ha explicat que la seva mare, que estava vacunada, va passar la Covid fa mesos i ara va tornar a contagiar-se. «Tenia moltes patologies. Quan va tornar a passar la Covid ens van dir que ja estava millor i que en uns dies la podríem anar a veure. Però després ens van trucar que si volíem veure-la viva hi havíem d’anar, que s’estava morint», ha relatat.

Cribratge entre empleats

La residència està gestionada per la cooperativa Suara i el brot que es va detectar a principis d’agost ha contagiat 15 dels 53 usuaris, així com sis dels 54 treballadors. El primer positiu es va detectar en un cribratge que es va fer entre els professionals del centre.

Notícies relacionades

Després de detectar els primers contagis a la plantilla, els residents van ser controlats. En aquesta primera prova se’n van detectar cinc casos, però posteriorment n’han aflorat més, fins a arribar a la quinzena actual. A més, el brot ha provocat la mort de set residents, entre ells la Luciana, la mare de la Rosario.

Dues proves a la setmana

Per la seva banda, la residència Torreblanca va emetre ahir un comunicat on lamenta la mort dels set residents i dona el condol als familiars i amics de les víctimes. L’empresa informa que a la residència se segueix un estricte control de seguretat, que inclou tries setmanals amb PCR a tot l’equip de professionals, 2 tests d’antígens a la setmana als treballadors no vacunats, incorporació amb una PCR negativa al tornar de vacances i comunicació constant de la metge del centre amb els serveis de Salut. Així, informen que actualment estan treballant amb les autoritats sanitàries per reforçar les mesures de seguretat. Paral·lelament, informen, el centre ha obert una investigació «per determinar les causes que han provocat aquesta situació».