Temperatures del Carib

El Mediterrani s’escalfa fins als 27,4º i es converteix en ‘gasolina’ per a una gota freda

  • El Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani adverteix que la temperatura de l’aigua, similar a la del Carib, és la segona més alta des de 1982 – L’onada de calor deixa les primeres «pluges càlides»

La temperatura del agua del mar en el Postiguet supera ya los 27 grados. | HÉCTOR FUENTES

La temperatura del agua del mar en el Postiguet supera ya los 27 grados. | HÉCTOR FUENTES

3
Es llegeix en minuts

El Mediterrani arriba a temperatures del Carib a mitjans d’agost. Tsunamis meteorològics, calor abrasadora, rebentades càlides, pluges calentes i la temperatura del mar Mediterrani que segueix en augment i arriba ja als 27,4 graus, la segona més elevada des que van començar a recollir-se les dades el 1982, segons va revelar aquest dimarts el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM). Un factor, el de l’escalfament del mar, que s’ha convertit en la principal conseqüència negativa del canvi climàtic a la província, perquè aquest augment tèrmic és el responsable de la violència de la gota freda i, per exemple, de les nits tropicals i equatorials.

Jorge Olcina, director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant alerta que «encara veurem com la temperatura del mar continua pujant i arribarà els 28 graus». Un factor clau per explicar la virulència de les precipitacions de la tardor, tot i que situacions de gota freda puguin produir-se ja en qualsevol època de l’any. La província avança aquest any, per tant, l’entrada en el període en què és més probable que es produeixi un gota freda. De moment, el Mediterrani està aquest agost com si fos el Carib.

Un agost, per tant, variadet, doncs, en el tema meteorològic. Els ruixats d’aquest dimarts, després de la calor abrasadora del cap de setmana, van sorprendre els primers banyistes i el dia va ser gris, plomís i vergonyós a la costa, perquè tot i que la temperatura màxima no va superar els 28 graus, hi va haver moments en els quals la humitat de l’aire va ser del 85%, fet que va disparar la sensació tèrmica en sis graus.

Precipitacions

Les denominades pluges càlides es produeixen quan no hi ha una gran inestabilitat atmosfèrica. No hi ha una gran massa d’aire freda, però sí que hi ha molta calor en superfície. El contrast entre aquesta calor intensa en superfície, i l’aire menys càlid a les capes mitjanes de l’atmosfera generen aquests núvols baixos, estratocúmuls, que són els que descarreguen les pluges, escasses i en forma de ruixat. Són les anomenades pluges càlides que es produeixen sobretot a la franja litoral. Mentre tota la costa va estar ennuvolada i amb pluges febles, a Alcoi i altres municipis de l’interior va lluir el sol. «En els últims anys s’estan formant aquest tipus de precipitacions, que s’originen també per la calor acumulada al Mediterrani», segons explica Jorge Olcina, director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant.

L’Agència Estatal de Meteorologia defineix aquesta pluges com les que es generen en capes baixes de la troposfera amb temperatures superiors a 0 graus i, per tant, en les quals no intervenen els processos de fase de gel. Es caracteritzen per estar compostos principalment per gotes molt petites. Això fa que, observades pel radar, presentin reflectivitats baixes, cosa que pot dificultar la seva detecció. Malgrat això, de vegades es tracta de precipitacions molt eficients, que poden donar lloc a acumulacions considerables en intervals curts de temps. Les pluges càlides se solen produir més sovint sobre mars i oceans càlids i a les seves zones costaneres, per això la seva proliferació ara al Mediterrani.

Notícies relacionades

Segons Francisco Martín León, de Meteored, perquè es generi la pluja càlida, les temperatures a tot el núvol, on es genera la precipitació, han d’estar per sobre dels zero graus, de manera que no hi hagi partícules de gel. Aquest fet es pot observar i analitzar en els perfils verticals dels radiosondejos en un lloc concret. El núvol teòric es forma en un ambient molt humit i la isoterma dels 0 graus és molt alta. En la majoria dels processos de precipitació que cauen a moltes zones d’Espanya tot comença amb partícules de gel en altura, fins i tot a l’estiu. La pluja en algunes zones del Mediterrani pot ser càlida, ja que les temperatures dels núvols on es generen les precipitacions generalment estan per sota del nivell de congelació.

D’altra banda, a partir d’avui, les temperatures no passaran ja dels 30 o 35 graus però segueix el risc de nits tropicals, quan la temperatura no baixa dels 25 graus amb una humitat del 60%. La província ha batut el seu rècord històric de sensació tèrmica després de registrar 39,5 graus, amb un 45% d’humitat, fet que va portar la temperatura als 46 graus.