Matinada conflictiva

Els Mossos intervenen en un ‘macrobotellon’ amb 500 persones al Baix Empordà

Municipis costaners sense toc de queda tornen a concentrar desenes de festes i concentracions que indignen els ajuntaments

A1-121915570.JPG

A1-121915570.JPG / ACN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els municipis de costa de Girona sense toc de queda han tornat a viure un cap de setmana agitat, entre ‘botellons’ frustrats i celebrats, així com nombroses denúncies policials i indignació veïnal i dels seus alcaldes. Els Mossos d’Esquadra van intervenir la passada matinada en un macrobotellon que ha reunit unes 500 persones en una zona boscosa del municipi de Regencós (Baix Empordà), però han desistit de desallotjar els assistents per la força per evitar incidents davant l’alt risc d’incendi.

La policia catalana va rebre cap a les 2.20 hores de la matinada l’avís que s’estava celebrant la festa, per la qual cosa van activar una patrulla que es va trobar amb aproximadament 200 cotxes aparcats i unes 500 persones en ple ‘botellon’ en una zona pròxima a Begur.

Segons han informat fonts dels Mossos a Efe, alguns assistents van començar a increpar els agents i sacsejar el vehicle en el qual circulaven i fins i tot un d’ells va llançar una pedra que va impactar al sostre del cotxe. En aquell moment van ser mobilitzats quatre dotacions d’antiavalots ARRO i dos de trànsit que van tallar l’accés al lloc de la festa perquè no hi poguessin accedir més persones.

Els agents van decidir no carregar ni dissoldre el ‘botellon’ per evitar que es produïssin incidents, ja que es tracta d’una zona boscosa amb alt risc d’incendi i els participants estaven fumant i consumint begudes alcohòliques sense respectar les mesures de seguretat.

No obstant, sí van aixecar una acta administrativa contra un dels propietaris d’un cotxe que tenia la música a tot volum i han obert diligències per investigar els fets. El dispositiu dels Mossos es va allargar fins a les sis del matí, quan van aconseguir que marxessin els assistents.

Situació límit

Al matí, la zona estava plena de brossa: ampolles de vidre, vasos de plàstic, paquets de tabac, llaunes buides... L’alcaldessa de Regencós, Pilar Pagès, assegura que «mai» s’havien trobat amb una situació com la d’aquests dies. «Aquest any ens sentim desbordats; cada vegada hi ha més ‘botellons’ i són més grans, amb més soroll, més brutícia i més riscos, perquè es fan en un bosc amb alt perill d’incendi», ha explicat a l’ACN. Afirma que es tracta de joves d’alt poder adquisitiu i que poden pagar les multes.

Només a Calonge, la policia local va fer un centenar d’intervencions i va imposar 41 denúncies durant la nit, amb algunes concentracions de més de cent persones i diversos incidents de vandalisme. L’alcalde del municipi, Jordi Soler, creu que ha sigut el pitjor cap de setmana i afirma que la situació és «insostenible», per això demana aplicar un confinament o que s’aixequi el toc de queda per a tothom, evitant així l’efecte crida a les localitats on no està imposat. Els hotelers també es mostren desesperats per les queixes dels seus hostes pel soroll nocturn a la zona.

Una tensió que han tornat a compartir amb Palafrugell, on, malgrat el tancament de les platges, la policia ha imposat 26 multes per ‘botellon’ i concentracions en parcs i boscos i ha realitzat una detenció, a més de sancionar per vuit festes sorolloses en domicilis.

La mateixa nit, a Torroella de Montgrí, a la mateixa comarca, la policia local ha evitat la celebració d’una macrofesta que havia reunit més de 400 persones a la platja de la Gola del Ter, un espai natural protegit. Segons ha informat l’Ajuntament, la convocatòria s’havia realitzat per WhatsApp, com està sent habitual, tot i que els assistents es van dispersar davant la presència policial.

Investigació sobre els promotors

Notícies relacionades

Els agents van confiscar gran quantitat de begudes alcohòliques, altaveus, una taula de ‘dj’ i un generador elèctric. També van aixecar diverses actes sancionadores per consumir begudes alcohòliques en àrees públiques, entre altres infraccions. A més, la policia local està realitzant indagacions per esbrinar la identitat dels organitzadors de la festa a l’espai protegit.

El regidor de Seguretat Ciutadana del municipi, Josep Martinoy, insisteix que s’està treballant per solucionar el problema dels ‘botellons’ a les platges del municipi i que l’Ajuntament té «tolerància zero» al respecte.