Medicina nuclear

L’Hospital de Bellvitge pateix un incident de seguretat nuclear amb un vial trencat

  • L’incident ha sigut notificat al Consell de Seguretat Nuclear però està qualificat en el nivell més baix

fotonoticia 20151214175553 1280

fotonoticia 20151214175553 1280

1
Es llegeix en minuts

L’Hospital Universitari de Bellvitge, a l’Hospitalet de Llobregat, ha comunicat al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) que en la recepció d’una remesa de dos paquets radioactius a la radiofarmàcia del Servei de Medicina Nuclear s’ha detectat una taxa de dosi més alta del normal en un dels contenidors.

Segons ha informat el CSN en un comunicat, després d’obrir el contenidor extern en què hi havia el contenidor de blindatge que contenia dos vials de radiofàrmacs utilitzats en tècniques de diagnòstic PET es va veure la presència de líquid en el forat del sistema d’amortiment existent entre els dos contenidors.

«Després de les comprovacions oportunes es va identificar que un vial estava trencat per la seva base i el contenidor de blindatge estava contaminat, cosa que va donar lloc a la sortida del material radioactiu», assenyala el CSN. Afegeix després que l’incident ha provocat una contaminació superficial dels components interns del paquet de transport i la cabina de manipulació de la instal·lació receptora on es va obrir el paquet i que una operadora de la instal·lació receptora s’ha vist afectada, tot i que de forma lleu.

Sense risc

«Tenint en compte el temps de manipulació del paquet i els seus components, es calcula que (l’operadora) ha rebut una dosi d’uns 0,03 mil·lisievert, una taxa molt inferior als límits legalment establerts a Europa per als treballadors exposats (20 mil·lisieverts per any)», remarca.

Notícies relacionades

El Consell de Seguretat Nuclear informa també que l’expedidor i el transportista dels esmentats paquets estan portant a terme actualment «una exhaustiva anàlisi de les possibles causes del succés».

Assenyala finalment que, amb la informació disponible fins al moment, es classifica amb nivell 1 (anomalia, el més baix d’un total de 7) en l’Escala Internacional de Successos Nuclears i Radiològics (INES), ja que hi ha hagut una degradació parcial de les funcions de seguretat del paquet radioactiu.