Segons Facua

Nova llista de gelats de Nestlé amb òxid d’etilè

Facua accedeix a una altra llista amb 19 lots de marques de gelats infectats

Nova llista de gelats de Nestlé amb òxid d’etilè

FACUA-Consumidores en Acción

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La companyia Nestlé ha assegurat que han pres les «mesures necessàries» per «eliminar tots» els lots de gelats contaminats amb el cancerigen òxid d’etilè després que Facua-Consumidors en Acció hagi advertit d’una nova llista amb unitats contaminades pertanyents a 19 lots de diferents varietats.

«Des que vam rebre l’alerta sobre la contaminació accidental de l’esmentat ingredient subministrat per un dels nostres proveïdors, hem treballat en plena cooperació amb les autoritats sanitàries i hem pres les mesures necessàries per eliminar-los de la cadena de distribució», han assenyalat a Europa Press fonts del fabricant d’aquests gelats, Fronieri.

Així ho han indicat després que Facua hagi alertat aquest divendres d’una nova llista de gelats contaminats, rebuda el 5 d’agost per gasolineres Cepsa amb botigues Carrefour, que inclou unitats pertanyents a 19 lots de varietats de Pirulo Mikolápiz, Extrême de vainilla, con Extrême de tres xocolates, Nuii d’ametlla i vainilla de Java, Nuii de mascarpone amb nabius escandinaus, Bombó Nuii de coco i mango de l’Índia, gelat Chococlack i Bombó Milka.

El 26 de juliol es va fer públic que la companyia Nestlé estava retirant dels supermercats «lots concrets» d’alguns dels seus gelats després dels avisos del fabricant, Froneri, per la presència d’òxid d’etilè (ETO) en aquests lots.

En un avís publicat a la seva web, Froneri explicava llavors que van rebre l’alerta sobre la contaminació accidental d’aquest ingredient subministrat per un dels seus proveïdors i que estaven «retirant ràpidament tots els lots afectats dels punts de venda». Froneri va aclarir en un comunicat que «únicament estan afectats lots molt concrets de determinats productes».

Per la seva part, Facua va fer pública una llista amb 46 varietats de gelats fabricats per Froneri que estaven sent retirats, de les marques Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreo, Princesa, La Lechera i Smarties.

En una cadena de supermercats

A aquests se sumen quatre gelats més elaborats per Froneri per al Grup IFA (marca IFA Eliges), dels quals l’associació va tenir coneixement pels cartells col·locats en la cadena andalusa de supermercats MAS.

Des de Fronieri han indicat que «la llista que publiquen ni és oficial, ni està verificada i pot induir a error entre els consumidors».

Com comprovar si està contaminat

Facua ve reclamat a Nestlé i Froneri que facin pública la llista completa dels productes afectats. De moment, el fabricant ha inclòs en la seva pàgina web un avís on insta els consumidors a teclejar els sis primers dígits del lot del gelat que hagin adquirit per saber si pot estar contaminat.

Facua considera que, si els consumidors han llençat l’embolcall, els és impossible saber si han consumit un producte amb el component que està provocant la retirada dels lots.

L’associació també ha instat l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del Ministeri de Consum que publiqui la llista de gelats contaminats i considera «lamentable» que fins al dia d’avui «l’organisme només hagi inclòs a la seva web els enllaços als continguts de les pàgines de Mars i Nestlé relatius a l’alerta».

Tornar-los a les botigues

Notícies relacionades

Segons destaca Facua, Mars és l’únic fabricant que ha fet pública fins ara la llista de productes afectats per la retirada per contaminació amb òxid d’etilè a Espanya. La multinacional ha donat a conèixer a la seva web que es tracta de determinats gelats M&M’s, Snickers i Twix, comercialitzats per Frigo.

Facua aconsella als usuaris que tinguin un dels productes afectats a les seves llars que s’abstinguin de consumir-los i els tornin als establiments perquè els reemborsin els diners.