Una de cada tres residències, afectades per coronavirus

  • Més del 12% tenen un brot actiu, i en el 20% el virus ja està controlat i l’espai, sectoritzat

  • La Generalitat afirma que la majoria dels afectats no tenen símptomes o el passen molt lleu

  • La setmana passada van morir 73 persones que viuen en residències i 78 van ingressar en un hospital

Una de cada tres residències, afectades per coronavirus
2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Creixen, una setmana més, els casos actius de coronavirus en residències d’avis, persones amb discapacitat i trastorns de salut mental. La Conselleria de Drets Socials ha fet públic l’últim recompte de dades de dilluns passat, dos d’agost, i afirmen que un terç dels geriàtrics tenen un cas de coronavirus. En total, hi ha 815 residents infectats, menys del 2% del total, i pràcticament no tenen símptomes o en tenen molt lleus. D’aquests, 78 han hagut d’ingressar a l’hospital i 73 han mort.

Les residències per a la tercera edat són els centres amb més afectació del virus. Són 337 residències les que tenen un brot actiu (ja sigui controlat o no) i hi ha 815 avis infectats. Respecte al total, són el 33% els centres afectats, tot i que els contagiats suposen menys del 2% del total. No obstant, es tracta d’una expansió progressiva. La setmana anterior eren el 28% els centres afectats, i l’anterior, el 18%. Molt menor és l’afectació en centres de persones amb discapacitat i problemes de salut mental. En els primers hi ha 95 residents afectats en 28 centres, i en els segons són set casos en quatre residències.

L’evolució de la pandèmia també es veu en les hospitalitzacions i la mortalitat. Malgrat ser molt menor que en la primera onada, ja són 73 les persones que han mort en alguna residència a Catalunya per coronavirus i 78 les persones que estan ingressades a l’hospital. La setmana passada es van comptar 30 defuncions i 64 hospitalitzacions, i l’anterior es van sumar 21 ingressos hospitalaris però cap mort.

Un cuidador a l’uci

La presència del virus també la pateixen els cuidadors d’aquests centres. Un total de 688 treballadors s’han infectat de coronavirus, representen menys del 2% de la plantilla. Sis han hagut d’ingressar en l’hospital i un segueix a l’uci des de la setmana passada. La majoria dels professionals infectats treballen en geriàtrics, 177 en residències de persones amb discapacitat i cinc en centres de salut mental.

Notícies relacionades

La campanya de vacunació ha ajudat que aquestes males dades siguin ínfimes, comparades amb l’afectació del virus abans que els interns poguessin accedir a les injeccions. L’abril del 2020, diàriament es van arribar a comptar 200 defuncions dins dels geriàtrics. El 94,6% de les persones que viuen en residències tenen la pauta completa de la vacuna contra el coronavirus, i també compten amb dues dosis el 84,2% dels treballadors. Durant la setmana passada, a més, la Generalitat va fer 13.900 tests PCR i 3.002 proves d’antígens tots els centres residencials, cosa que va permetre detectar un 4,35% de casos positius.

Aquest episodi d’empitjorament de les dades epidemiològiques ha portat la Generalitat a mantenir les mesures restrictives als geriàtrics dues setmanes més. Els familiars que volen entrar a visitar els avis ho poden fer si el centre és verd, és a dir, on no hi ha casos de coronavirus, i amb un test d’antígens previ que demostri que no estan infectats. A més, estan prohibides les sortides a l’exterior, tret que els familiars es facin càrrec dels avis o dependents durant, almenys, tres dies. També es mantenen tancats aquells centres de dia que comparteixen espai, i plantilla, les residències nocturnes.