Pas enrere en el retorn a la normalitat

L’aforament dels estadis de futbol serà limitat al 40%

  • El Govern i les comunitats pacten el nou criteri per a les competicions esportives

  • L’acord assenyala que la mascareta ha de ser obligatòria en tot moment

L’aforament dels estadis de futbol serà limitat al 40%

EUROPA PRESS / CARLOS CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La tornada als estadis de futbol i bàsquet la temporada vinent no serà com s’havia previst fa poc més d’un mes. El Govern i les comunitats han aprovat aquest dimecres, dins del Consell Interterritorial de Salut, que l’aforament màxim permès als recintes oberts quedi limitada al 40%. Als tancats, al 30%. L’esborrany de Sanitat defensava que els assistents a les competicions esportives només podrien ser els abonats. Al final, s’ha optat per fixar percentatges. Cap territori ha votat en contra d’aquesta iniciativa: totshi han votat a favor, excepte una abstenció, la d’Euskadi, al considerar que aquesta matèria era de competència exclusivament autonòmica.

«Seran preferentment abonats, però també pot ser públic local. El que pretén la mesura és que no hi hagi mobilitat, que els aficionats de l’equip que no juga a casa no puguin desplaçar-se», ha assenyalat després de la reunió la titular de Sanitat, Carolina Darias. En qualsevol cas, les comunitats podran aprovar condicions més estrictes. «Són mesures comunes. Es tracta d’un marc mínim comú per a tot el territori espanyol», ha afegit la ministra.

El text assenyala que les mesures estaran vigents, de moment, tres setmanes: «Entre el 13 d’agost del 2021 i el 5 de setembre del 2021». A principi del mes que ve, «es realitzarà una nova avaluació de la situació».

A finals de juny, el Govern va anunciar la tornada dels aficionats als estadis esportius la temporada vinent. «Es torna a la normal afluència de públic», va dir llavors Darias. Però llavors Espanya encara no havia entrat en aquesta inesperada cinquena onada, motivada per l’augment de la interacció associada a l’estiu i l’arribada de la variant delta, molt més contagiosa, que ha obligat a replantejar en aquesta pandèmia el concepte d’immunitat de grup, el llindar a partir del qual, en teoria, s’arriba a un nivell de protecció col·lectiva que impedeix que el virus es transmeti. El percentatge s’estimava al principi en el 70% de la població vacunada, però els experts consideren ara que se situa a prop del 90%

A l’inici de l’estiu, la incidència de casos detectats en 14 dies per cada 100.000 habitants se situava en 90, una situació considerada com de risc mitjà segons els indicadors de Sanitat. Aquest dimecres s’ha situat en 653 (risc extrem), amb les xifres de contagis que descendeixen lleument, però sense que s’hagi arribat encara al pic d’hospitalitzacions. 

Davant l’imminent inici de la nova temporada (la lliga de futbol comença el 15 d’agost i la de bàsquet, l’11 de setembre), el Govern i les comunitats van decidir la setmana passada crear un grup de treball per establir a tots els territoris mesures «comunes i de mínims» sobre la tornada del públic a les competicions esportives. 

Prohibida la venda d’aliments i begudes

Notícies relacionades

L’acord es basa en aquestes recomanacions dels experts. El text recorda l’obligatorietat de la mascareta dins dels estadis, fins i tot a l’exterior, i vol que des de les pantalles i megafonia es recalqui aquest missatge. També prohibeix la venda i consum d’aliments i begudes durant l’esdeveniment, tot i que «excepcionalment» es pugui permetre beure aigua «a través d’un sistema itinerant per als assistents, o portada per ells mateixos». Tampoc estarà permès el «consum de tabac i de productes relacionats (DSLN o cigarrets electrònics, i de productes a base d’herbes per fumar), tant en espais interiors com exteriors».

La proposta, que no diu res sobre l’obligatorietat del certificat Covid per accedir als estadis (una possibilitat defensada per algunes autonomies), assenyala que els entrenaments es realitzaran a porta tancada. Les localitats s’assignaran anteriorment a la competició, continua el text, que també recomana que hi hagi sectors independents amb el nombre d’assistents que es fixi «respectant en tot moment les normes de seguretat i evacuació». Així mateix, cada sector tindrà la seva pròpia zona de lavabos, on també s’ha de garantir la distància interpersonal.