Esports

Sanitat i comunitats aborden el retorn segur del públic als estadis

  • La idea és establir mesures «comunes i de mínims» per fer aquests espais segurs en tot el territori

Sanitat i comunitats aborden el retorn segur del públic als estadis

EUROPA PRESS / CARLOS CASTRO

3
Es llegeix en minuts
EFE

El Ministeri de Sanitat i les comunitats buscaran aquesta tarda unir les limitacions que marcaran el retorn del públic als esdeveniments esportius multitudinaris, entre els quals hi ha la Lliga de futbol, que començarà en menys de dues setmanes, quan encara s’ha de veure l’estela de la cinquena onada de la pandèmia.

Analitzaran la situació en una nova reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut una setmana després que la ministra de Sanitat i els consellers pactessin crear un grup de treball per delimitar, en funció de la incidència acumulada, l’aforament i altres restriccions en el retorn dels aficionats als estadis i pavellons.

A l’espera de saber quina serà l’opinió de cada un d’ells, la idea és establir mesures «comunes i de mínims» per fer aquests espais segurs en tot el territori, informen a Efe fonts de Sanitat, ja que la competència sobre els aforaments és de les comunitats i no totes tenen la mateixa incidència del virus.

Va ser a finals de juny quan un Consell de Ministres extraordinari va donar llum verda a un reial decret amb què se suprimia l’article 15.2 de la llei de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la pandèmia aprovat al març.

Aquesta decisió suposava tornar el control sobre els aforaments de la Lliga i l’ACB a les comunitats que, com a conseqüència de la pandèmia, s’havia delegat en el Consell Superior d’Esports.

Llavors, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va anunciar que la normalitat tornaria als estadis de futbol i els pavellons de bàsquet per a la temporada vinent al permetre l’assistència dels aficionats, tot i que sempre sotmesos a les mesures de prevenció, com l’ús de mascareta quan no es pugui mantenir la distància de seguretat.

Per a aquestes dates, la incidència amb prou feines arribava als 90 casos, però l’explosió de la cinquena onada fa que la reunió de l’Interterritorial es produeixi amb taxes de 700 i sense que s’hagi arribat encara al pic d’hospitalitzacions.

Certificat Covid digital de la UE

Al marge dels esdeveniments esportius, Ministeri i conselleries tenen a l’ordre del dia abordar el certificat Covid digital de la UE, del qual Espanya ha emès més de 13 milions.

Sobre la possibilitat d’ampliar el seu ús per accedir a bars o discoteques i altres espais tancats, Darias ja va dir la setmana passada que seria «complicat» perquè l’ús regulat a la UE és únicament el de facilitar la mobilitat, però que les comunitats poden adoptar les mesures que «creguin oportunes» dins de les seves competències i recórrer a altra classe de documents.

Així ho han intentat, per exemple, les Canàries, on la justícia l’ha paralitzat cautelarment, i Galícia. Una altra interessada era Andalusia, tot i que avui mateix el Consell de Govern ha acordat demanar al Tribunal Superior de Justícia de la comunitat l’aval per implantar el certificat Covid per entrar en locals d’oci nocturn.

Diversos dirigents autonòmics van insistir divendres passat, en la Conferència de Presidents, a unificar el criteri per permetre utilitzar el certificat Covid amb aquestes finalitats.

Però el Govern, segons va explicar el seu portaveu, Isabel Rodríguez, no preveu posar en marxa un passaport Covid que permeti l’accés a determinats esdeveniments i establiments fins que s’hagi aconseguit a Espanya la immunitat del 70% de la població, que calcula per a aquest agost.

Notícies relacionades

Sanitat i comunitats faran el repàs habitual a la campanya de vacunació, en la qual Espanya continua ocupant un dels primers llocs mundials, i confien a arribar al 70% de la població immunitzada uns dies abans del que es preveia, segons ha dit avui el president del Govern, Pedro Sánchez.

La campanya preveu, a més, donar una accelerada amb l’arribada de 3,4 milions de dosis addicionals de Pfizer, de les quals 1,15 milions arribaran a finals de setmana. L’objectiu: impulsar la vacunació dels més joves.