Evolució de la pandèmia

La variant delta es dispara a Espanya i ja suposa el 77% dels casos

  • La incidència del coronavirus comença a donar signes d’estabilitzar-se després d’un juliol marcat pel augment vertiginós dels contagis

La variant delta es dispara a Espanya i ja suposa el 77% dels casos

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La variant delta del coronavirus, la capacitat de contagi de la qual és molt més elevada que d’altres que la van precedir, una cosa que allunya la possibilitat d’arribar a la immunitat de grup a finals d’aquest estiu, continua avançant a Espanya. Segons l’última actualització de les dades del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), ja representa el 77% dels casos detectats. El percentatge en la majoria de les comunitats autònomes supera el 80%. Mentrestant, la incidència, després d’un mes de juliol en què ha estat disparada, es comença a estabilitzar, fins i tot a descendir, si bé de forma molt lleu, mentre la vacunació avança a bon ritme: la meitat dels joves entre 20 i 29 anys, un col·lectiu especialment afectat per aquesta cinquena onada de contagis, ja han rebut almenys una dosi.  

La presència de la variant delta presenta moltes diferències entre els territoris. La País Valencià compta amb el percentatge més elevat: 96,4%, si bé amb dades recollides per un sol hospital. A Extremadura, en canvi, suposa un 25,2% dels casos. Però la mitjana de tot l’Estat se situa gairebé en el 80%, cosa que demostra que la delta ha devorat pràcticament la resta de variants. El percentatge de casos estimats per PCR compatibles amb la variant gamma (P.1), identificada per primera vegada al Brasil, i la beta (B.1.351), originada a Sud-àfrica, es troba en un rang d’entre el 0% i 18,3%. El d’alfa, la variant que era predominant a Espanya a principis d’any, «ha anat disminuint en totes les comunitats alhora» i amb prou feines va suposar el 6,7% dels casos seqüenciats per mostreig aleatori.

Un descens «molt lent»

Notícies relacionades

Alhora, les xifres de contagis, que al llarg de l’últim mes no han deixat de pujar a un ritme vertiginós, ja que han passat dels 117 casos per cada 100.000 habitants de principis de juliol als prop de 700 d’aquests dies, comencen a donar signes de remetre. «A nivell nacional la incidència està entrant en una fase d’estabilització, fins i tot podríem dir que en un lleuger descens. Però això no significa que les xifres siguin bones. Continuen sent molt altes. Estan baixant, però molt lentament», va afirmar aquest dilluns la cap d’àrea del CCAES, María José Sierra. 

Amb el 57,5% de la població espanyola completament vacunada, i el 67,8% amb almenys una dosi, les conseqüències d’aquesta cinquena onada estan sent molt diferents a les anteriors. El juliol va tancar amb 612 morts, contra les prop de 2.000 defuncions setmanals que van tenir lloc el gener passat, també amb els contagis disparats. Ara la transmissió afecta sobretot els grups d’edat amb menys percentatges de vacunació: entre els que tenen entre 12 i 29 anys, la incidència supera els 1.500 casos, i se situa en més de 800 entre els de 30 i 39. Però les dosis continuen arribant sense pausa. Aquest dilluns entre les autonomies se’n van distribuir més de 1.700.000 de Pfizer i 230.000 de Janssen. A finals de setmana arribaran 1,15 milions de noves dosis del primer fàrmac.