Per primera vegada

La Fiscalia demana la col·laboració ciutadana per detectar conductors que infringeixin la llei a l’estiu

  • Insta els policies de trànsit a realitzar més controls de velocitat i alcohol

La Fiscalia demana la col·laboració ciutadana per detectar conductors que infringeixin la llei a l’estiu

Efe / Javier Blasco

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal de sala de Seguretat Viària, Bartolomé Vargas, ha dirigit un ofici a les policies de trànsit del país per «pal·liar el possible i rellevant repunt» de sinistralitat a les carreteres aquest mes d’agost, un ofici en el qual, per primera vegada, la Fiscalia sol·licita la col·laboració ciutadana.

«És indispensable per a aquesta finalitat, atesos els riscos que es corren, sol·licitar la col·laboració ciutadana», indica la Fiscalia, que demana l’ajuda de la població per avisar de conduccions que es presenciïn o de les que es tingui notícia en els casos en què hi hagi consum d’alcohol o drogues, fustigació, avançaments indeguts, alta velocitat, circulacions en direcció contrària, derrapades o fins i tot conductes exhibicionistes, totes elles «generadores de concret perill a les persones» i que es considerin «greus i patents infraccions de les normes viàries».

D’aquesta manera, la Fiscalia demana, per primera vegada, la col·laboració ciutadana per aturar el problema de la seguretat viària al país. «És el primer any que cridem a la col·laboració ciutadana», ha recalcat el fiscal aquest dijous en roda de premsa.

En l’esmentat ofici, la Fiscalia recorda que els ciutadans que presenciïn conductes il·legals al volant o que en tinguin coneixement «tenen la facultat i el deure jurídic de posar-les immediatament en coneixement dels agents policials a través dels números de telèfon o localitzacions informàtiques policials pertinents».

La crida realitzada per la Fiscalia ve motivada per la desproporcionalitat en el descens de morts respecte als desplaçaments. Segons posa com a exemple la Fiscalia, durant la Setmana Santa de 2020 es va produir un descens de desplaçaments del 86% respecte a aquest mateix període de 2019, que no va ser correlatiu amb el nombre de morts, que només va descendir en un 52%.

Així les coses, l’evolució immediatament posterior al decaïment del primer estat d’alarma i la tornada a la «nova normalitat» es va traduir en un increment de les dades de sinistralitat pre-Covid i el retorn a una situació similar a la que hi havia abans de la pandèmia.

En el període comprès entre el 21 de juny i el 22 de juliol de 2020 es van comptabilitzar 110 morts en 24 hores en vies interurbanes, un lleuger augment de l’1% respecte al mateix període de 2019, en el qual el nombre de morts va ser de 109, malgrat que, segons la DGT, aquell mes de juliol els nivells de trànsit estaven per sota dels de l’any anterior, un 7% menys en dies feiners i un 22% en cap de setmana.

En aquest sentit, Vargas assegura que durant la pandèmia «ha crescut el nombre de conductors que no respecta les normes viàries». «Hi ha més conductors que no respecten les normes generals», lamenta el fiscal, que explica que durant el 2020 hi va haver el doble de condemnes per conducció temerària que l’any anterior.

I el 2021, alerta la Fiscalia, la tendència ha continuat sent molt similar en el primer trimestre, per la qual cosa es preveu que aquest estiu es reprodueixi aquesta situació.

Més controls de velocitat i alcohol

Notícies relacionades

A més de demanar la col·laboració ciutadana, l’ofici de la Fiscalia insta els policies de trànsit a realitzar més controls de velocitat i alcohol, així com evitar la impunitat en el delicte de conducció sota la influència de drogues, complint així l’ofici que els va ser remès el 18 de juny de 2019.

També els demana investigar amb més profunditat les conduccions temeràries i donar compte immediatament dels accidents de més gravetat.