Reaccions al pla

L’oci i la restauració beneirien el passaport sanitari per donar estabilitat a la seva activitat

  • El sector nocturn assenyala que al certificat caldria afegir-hi un test d’antígens per més seguretat

  • La restauració creu que seria una manera de «premiar» els ciutadans vacunats i «solidaris» amb la salut col·lectiva

L’oci i la restauració beneirien el passaport sanitari per donar estabilitat a la seva activitat

EUROPA PRESS / PAU VENTEO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després de llargs mesos reivindicant certificats que possibilitin la lliure circulació dels usuaris pels espais d’oci nocturn, el sector rep amb els braços oberts la possibilitat del passaport que constati la vacunació o situació de presumpta immunitat del client. Però afegeixen importants matisos, com la necessitat d’afegir-hi tests, que podrien ser d’antígens, per blindar al màxim la seguretat dins els locals, o d’incorporar la tecnologia per evitar falsificacions de documents impresos. La restauració també ho beneeix, ja que a més «premiaria» la «solidaritat» que implica la vacunació.

Ramon Mas, president del Gremi de Discoteques de Barcelona i Província i també, d’àmbit nacional, d’Espanya de Nit, emfatitza que en la reunió mantinguda amb Salut per establir un protocol sanitari per a l’oci ja es parla de la certificació. «Sense aquesta mesura no es poden garantir espais segurs, hem d’aprofitar la tecnologia i la ciència per protegir clients i treballadors», destaca. «No podem seguir tancats, després de 16 mesos, quan hi ha maneres de poder obrir», afegeix, considerant que el sector necessita «continuïtat» perquè obrir i tancar a base de pics d’onades de contagi és «inassumible».

Des de la Fecalon, el seu secretari general, Fernando Martínez, afegeix que és fonamental que el passaport europeu incorpori, a més d’informació sobre la vacunació i si s’ha passat la malaltia, una prova negativa recent «que ha d’anar lligada a un codi QR» per evitar la picaresca.

Aliança amb les farmàcies

En la mateixa línia, el seu homòleg de la Fecasarm, Joaquim Boadas, diu que l’entitat i Spain NightLife estan «impulsant un projecte conjunt entre la patronal catalana de les farmàcies i la plataforma tecnològica Liberty Pass». El test es faria en una farmàcia, cosa que completaria la certificació final. Així s’implementaria un protocol que sobretot permeti d’una forma «inequívoca validar i identificar qualsevol usuari per garantir la seva baixa capacitat de contagiar».

Creu que el sistema seria fonamental per «eliminar la possible falsificació de certificats en paper o suplantacions d’identitat», ja que al Regne Unit s’estan oferint en el mercat negre per 850 lliures, igual com en altres països. Aquest model seria vàlid tant per qui té el passaport europeu (validable a les farmàcies, defensa) com per als usuaris que no són de la UE.

Notícies relacionades

Boadas posa èmfasi en què el projecte compta amb la col·laboració de Pimec i el recolzament de les patronals del comerç, la restauració i els hotels de Barcelona.

Precisament, el Gremi de Restauració de Barcelona veuria amb bons ulls «qualsevol mecanisme que faciliti el funcionament estable de la restauració a llarg termini i la seguretat de les plantilles i la clientela». El seu director general, Roger Pallarols, apunta que tenint en compte que «la vacunació massiva és la solució i ara no és obligatòria», implantar el passaport sanitari vindria a ser com «premiar les persones amb actitud solidària en relació amb la salut col·lectiva». «Una cosa així seria encertada tenint en compte que la pandèmia encara pot durar temps».