Abans de restringir les visites per la cinquena onada

Vídeo | Concert de ‘cello’ per al papa, a l’uci del Vall d’Hebron per Covid

  • El Pau, de 13 anys, va interpretar peces de Bach, Pau Casals i fins i tot la banda sonora de ‘Pirates del Carib’

2
Es llegeix en minuts

Abans de restringir les visites com a conseqüència de la cinquena onada de Covid-19, l’uci del Hospital Vall d’Hebron va acollir el concert de violoncel que un noi de 13 anys va dedicar al seu pare, ingressat per Covid-19 a causa de la reacció inflamatòria que li va causar el virus.

L’hospital ha compartit el moment a través de Twitter, alhora que ha aclarit que una setmana després el pare ha pogut ser desconnectat del dispositiu que l’ajudava a respirar perquè «els seus pulmons ja funcionen», tot i que ara «s’esforça per recuperar la musculatura».

El noi de 13 anys que ha tocat el violoncel es diu Pau i estudia el primer any al Conservatori de Badalona, una cosa que li ha permès interpretar peces com les ‘Suites per a violoncel sol’ de Johann Sebastian Bach, la banda sonora de ‘Pirates del Carib’ o el ‘Cant dels ocells’, de Pau Casals.

Música per canviar el cervell

Va rebre el permís per visitar el seu pare perquè la doctora el notava «moix i avorrit» des de feia alguns dies i va pensar que això el podia animar. Expliquen des de l’hospital que hi ha estudis científics que demostren, a través de tècniques de neuroimatge, que la música pot canviar el cervell a curt i llarg termini, i pot ajudar a tractar deficiències motrius en pacients que han patit un ictus o un accident vascular.

No obstant, el que necessitava el Pep, que és com es diu el malalt, era recuperar la funció dels seus pulmons, ja que estava connectat a un dispositiu d’oxigenació extracorpòria, una tècnica molt invasiva que fa les funcions respiratòries quan els pulmons fallen i s’encarrega d’oxigenar la sang i eliminar el diòxid de carboni. Es tracta d’una teràpia complexa que es reserva per als malalts més greus de Covid-19 per qui no n’hi ha prou amb el respirador, aproximadament un 2% dels pacients.

Dos mesos sense veure’s

L’adjunta del servei de medicina intensiva Carolina Maldonado explica que aquesta història és la d’un pacient greu «de manual», ja que va haver de ser intubat deu dies després de donar positiu per una PCR i que després no millorava. A l’uci del Vall d’Hebron va començar a fer fisioteràpia malgrat que va estar en coma induït fins al 13 de juny, quan el van poder despertar.

Notícies relacionades

La Meritxell, la dona del Pep, recorda que «el més dur de tot aquest procés van ser els dies que va estar adormit» i que quan el van despertar continuava connectat a la màquina ECMO perquè els seus pulmons encara no responien, cosa que va fer que el Pep comencés a ser conscient de la situació.

Sobre el retrobament amb el seu fill diu que va ser molt emocionant perquè «feia dos mesos que no es veien i podia veure el pare en unes condicions amb perspectiva de millora». «La visita del seu fill va animar el Pep, que va veure que tenia un futur», explica la Meritxell. Una setmana després li van poder retirar el recolzament ECMO i ara és a l’Hospital General de Catalunya recuperant-se, ja que els seus pulmons han tornat a funcionar, tot i que per davant li queda un llarg camí per recuperar la força muscular.