Debat després de la macroenquesta

Els partits es comprometen amb l’agenda dels joves

  • La majoria de formacions comparteixen les 40 propostes de la joventut espanyola, obtingudes a partir d’una macroenquesta

  • Les iniciatives socials i mediambientals desperten més receptivitat que la de rebaixar l’edat de jubilació

Els partits es comprometen amb l’agenda dels joves

CAPTURA VIDEO CONGRESO

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Congrés ha acollit aquest dijous un debat entorn de les 40 propostes de la joventut espanyola que es desprenen de l’estudi ‘El futur és ara’ i que analitza les opinions de 13.587 persones entre 16 i 34 anys, que constitueix una de les més grans investigacions demoscòpiques sobre aquest col·lectiu. L’estudi, difós per EL PERIÓDICO, ha partit de la iniciativa privada i la societat civil, en concret de l’empresa PlayGround, en col·laboració amb la fundació Ashoka, la Universitat ESIC i la plataforma de participació Osoigo. Però ha sigut entregat a la presidenta del Congrés, Meritxelll Batet, i ha sigut debatut entre els diputats més joves de la cambra, de diversos partits, amb l’objectiu que les propostes es transformin en iniciatives polítiques.

Per a això, queda un llarg camí, ja que fa anys que per algunes demandes no es resol, com acabar amb la precarietat laboral, i d’altres van diametralment oposades a la intenció del Govern, com rebaixar l’edat de jubilació per fomentar el reemplaçament. Tot i això, l’acollida per part dels diputats joves ha sigut sensible a les reivindicacions. «Us allarguem la mà», ha assenyalat Miguel González, del PSOE.

En la presentació de les propostes hi han participat diversos joves, com María Caso, de la xarxa Talent per al Futur, que ha denunciat que «mai sigui suficient el nombre de màster o d’idiomes» per aconseguir una feina digna, perquè sempre impera «la precarietat». Però al seu parer és hora d’utilitzar les propostes d’’El futur és ara’ per «repensar el model» i demostrar que el Govern també treballa per als 17 milions de persones que tenen menys de 30 anys. Aquest col·lectiu, segons mostra la macroenquesta, se senten poc o gens representat pels partits.

Ningú de Vox

Notícies relacionades

A l’altre costat els escoltaven Isabel Franco, de Podem; José Ángel Alonso, del PP; Sara Giménez, de Ciutadans; Marta Rosique, d’ERC, i l’esmentat Miguel González. La resta de formacions no hi han participat per motius d’agenda o perquè han declinat la invitació. No hi havia, per tant, cap representant de Vox per escoltar que els joves demanden il·legalitzar els partits que fomenten l’odi, així com erradicar aquests discursos de les xarxes socials. Potser per això, el debat ha sigut calmat i en un ambient de receptivitat. «La nostra obligació és legislar mirant a la joventut», ha assenyalat la parlamentària del grup morat, que ha reconegut que potser no arribi abans de final d’any la regulació del preu dels lloguers que enfronta el seu partit amb el seu soci de Govern i és una de les 40 demandes de la joventut.

Respecte a rebaixar l’edat de jubilació, la republicana Rosique ha admès que és un tema que causa «debat» en la seva formació i el popular Alonso ha assenyalat que «es pot analitzar», però ha incidit en el mantra del PP que el primer és «fomentar l’ocupació». Els altres hi han passat de puntetes. Per contra, les propostes socials, mediambientals i educatives han tingut una gran acollida.