Augment de casos

Mallorca suspèn la vida social a partir de la una de la matinada

  • Forta pujada de les multes als que participin en ‘botellons’

  • Els que lloguin cases on es facin festes seran multats si no n’identifiquen els organitzadors

barcelona/f0570bb9-edb3-41ba-b972-07b91f8cfae2_21-9-aspect-ratio_default_0.jpg

barcelona/f0570bb9-edb3-41ba-b972-07b91f8cfae2_21-9-aspect-ratio_default_0.jpg / MARGALIDA SALAS

3
Es llegeix en minuts

La vida social s’acabarà a Mallorca a la 1 de la matinada. Entre aquella hora i les 6 del matí només es podran mantenir juntes les persones que convisquin o que estiguin registrades en una mateixa habitació d’hotel, segons l’acord arribat ahir entre el Govern, patronals i sindicats, i que entrarà en vigor aquest dissabte. També s’eleven notablement les multes per a aquelles persones que participin en ‘botellons’ (passen a ser d’un mínim de 1.000 euros), i s’avança l’horari de tancament de bars i restaurants, a més de reduir la xifra màxima de comensals per taula, segons va comunicar el portaveu de l’Executiu autonòmic, Iago Negueruela.

Les mesures acordades ahir, que s’aprovaran avui, i que aniran entrant en vigor al llarg d’aquesta setmana, tenen per objectiu principal frenar l’escalada de contagis, que s’atribueix en bona mesura a la participació dels joves en activitats com els ‘botellons’ i les festes il·legals.

Això explica que la iniciativa més contundent, per a la qual se sol·licitarà la corresponent autorització al Tribunal Superior de Justícia de Balears i que entrarà en vigor dissabte, és la suspensió de les reunions socials entre la 1 i les 6 de la matinada, tant en interiors com en exteriors, tret d’entre convivents, quan se superi una incidència a 14 dies de 450 contagis per cada 100.000 habitants, situació en la qual actualment es troba Mallorca. Això suposa que entre aquelles hores no podran passejar juntes pel carrer ni reunir-se en domicilis particulars totes aquelles persones que no convisquin en una mateixa vivenda (s’acceptarà aquelles que estiguin en un mateix immoble llogat) o que no estiguin registrades en la mateixa habitació d’un hotel. Es tracta d’eliminar qualsevol concentració nocturna per evitar els ‘botellons’ i les festes en vivendes.

Això implica avançar també l’horari de tancament de bars i restaurants a partir de demà, que retrocedeix des de les 2 fins a la 1 de la matinada. A aquest sector li ha tocat, a més, un altre augment de les restriccions: la xifra màxima de comensals per taula a les terrasses es redueix de 12 a 8, i als interiors, de 6 a 4. Aquesta última decisió es justifica perquè la nova variant delta del coronavirus és més contagiosa, i es pretén reduir la xifra de participants en un mateix grup, segons va afirmar el portaveu del Govern, que va posar en relleu l’esforç que el sector ha realitzat fins ara.

També es redueix el nombre màxim de persones en esdeveniments culturals a l’aire lliure, que baixa de 5.000 a 2.500, entre altres iniciatives per limitar les concentracions.

Augment de les multes

El conseller Negueruela va posar èmfasi que el principal objectiu que es persegueix en aquesta ocasió és combatre les concentracions il·legals. Per això, el Govern també aprovarà avui un increment de les multes per als que participin en ‘botellons’, i que passaran a ser d’un mínim de 1.000 euros. Si es tracta d’algú que ha donat negatiu en coronavirus però ha sigut contacte estret i ha trencat l’ordre de confinament, la multa serà de 2.000, i de 5.000 si és algú que ha donat positiu.

Notícies relacionades

Les botigues que venguin alcohol més enllà de les 10 de la nit seran sancionades amb almenys 5.000 euros. I si algú lloga una casa on se celebra una festa il·legal, i es nega a identificar els inquilins i organitzadors, podrà rebre la sanció que li correspon a aquests últims i que pot arribar als 600.000 euros.

Tot aquest paquet d’iniciatives va rebre el suport dels secretaris generals d’UGT i de CCOO a les illes, Lorenzo Navarro José Luis García respectivament, i dels presidents de les patronals CAEB i PIMEB, Carmen Planas Jordi Mora per aquest ordre. La màxima responsable de CAEB va expressar inicialment el seu suport, tot i que després d’abandonar la seu del Govern va lamentar les noves restriccions a la restauració.