Coronavirus

Negacionisme o passotisme, dos visats cap a l’uci

Negacionisme o passotisme, dos visats cap a l’uci

CLÍNIC / FRANCISCO AVIA

3
Es llegeix en minuts

Aquesta setmana s’ha donat a conèixer que el 72% dels pacients ingressats en unitats de cures intensives en hospitals andalusos són persones d’entre 50 i 60 anys que van renunciar a vacunar-se. La xifra la va donar el vicepresident de la Junta, Juan Martín, que va qualificar aquestes persones de «negacionistes», si bé un altre membre del govern autonòmic matisava que «hi ha persones que es van negar a posar-se la vacuna, persones més joves a qui encara no els ha tocat el torn i més grans que només es van posar una dosi, fonamentalment d’AstraZeneca» i/o no van arribar a posar-se la segona dosi «perquè es van contagiar abans».

Sobre els negacionistes i persones que rebutgen la vacuna anti-Covid, l’epidemiòleg gallec Francisco Caamaño va assenyalar que es tracta d’«un tema de crítica social global: grups de persones que no tenen confiança en la ciència o governants, hi ha grups que viuen aïllats de la realitat. Caldria reflexionar per què hi ha gent així».

L’expert en l’actual pandèmia va afegir que «hi ha persones que viuen al marge d’aquestes qüestions, en realitats paral·leles. ¿Pensar que l’Estat pot fer més? En persones joves potser podem utilitzar un altre mètode per arribar-hi, però la resta...».

Segons el seu parer, entén que «s’ha donat una informació molt clara durant tot aquest procés. Fa un any i mig que convivim amb aquest tema i tothom ha vist com provoca morts i ingressos hospitalaris. Tothom qui ha volgut ha pogut veure que la vacuna aconsegueix aturar el problema. Primer ho vam veure en un grup molt específic, en el grup de les residències, de la gent gran. Vam veure com es tallava la infecció a residents, com disminuïen les morts a partir de l’inici de vacunació al desembre».

Per la seva part, el professor emèrit de Medicina Preventiva i Salut Pública Juan Gestal alerta que fins i tot gent vacunada contra el SARS-CoV-2 està acudint a urgències després d’haver estat en contacte amb persones infectades.

Lamenta que estiguem pujant a la cinquena onada d’incidència del coronavirus «com a conseqüència del brot de les Balears», en al·lusió als macrobotellons i descontrol en una determinada sala de festes on no es van complir mesuras com l’ús de la mascareta i la distància mínima interpersonal.

Informa que en aquesta cinquena onada s’estan veient persones infectades amb «enormes càrregues virals».

Per Gestal, l’alta xifra d’ingressats en ucis a Andalusia que no s’havien vacunat «ve a dir que aquells que no reben les dosis encara que s’arribi a la immunitat de grup, tenen risc d’infectar-se».

Recalca que encara que s’hagin vacunat no hi ha protecció al 100%, per això cal «mantenir la precaució».

Gestal estima que les persones que no quedin protegides satisfactòriament per la vacuna poden suposar «el 10% o menys» de la xifra global de vacunats. En aquests casos les vacunes no funcionen del tot bé o no tenen el mateix efecte que en la gran majoria.

Notícies relacionades

Respecte als negacionistes o passotes, apunta que contrasten amb l’ampli arc de població que «volen vacunar-se; tothom vol fer-ho».

Finalment, davant la pregunta que li han fet sobre certes opinions de gent amb estudis universitaris que dubten si posar-se la segona dosi de la vacuna i que acusen els mitjans de sobredimensionar l’impacte de la pandèmia, Francisco Caamaño afegeix que «em sembla molt difícil justificar aquestes coses, no sé a què correspon aquesta desconfiança. Els números són els que són, les morts són les que són, igual que l’impacte econòmic i social. Moltes famílies ho han passat malament, han hagut de tancar els seus negocis, hi ha gent arruïnada. Això s’ha d’intentar aturar al més aviat possible».