La pandèmia de coronavirus

Els megabrots entre els joves de vint anys col·loquen Barcelona al capdavant de la Covid a Europa

  • La incidència del virus a la capital catalana, de 692 casos per 100.000 habitants, és de les més altes del continent

  • En els catalans de 20 a 29 anys, la incidència arriba als 2.165 casos per 100.000 habitants

  • La Conselleria de Salut demana als contactes asimptomàtics que no vagin al CAP per risc de col·lapse a la primària

Els megabrots entre els joves de vint anys col·loquen Barcelona al capdavant de la Covid a Europa

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Espanya, amb Catalunya al capdavant i, en concret, Barcelona, ara mateix és una de les regions europees amb més incidència del coronavirus. La catalana és la comunitat d’Espanya amb més incidència de coronavirus en els últims 14 dies. Si l’espanyola, amb data avui, és de de 277,90 casos per 100.000 habitants, segons les xifres del Ministeri de Sanitat, a Catalunya és de 602,67 per 100.000 habitants (479,39 casos, segons la Conselleria de Salut). I, a Barcelona, de 692,74, segons Salut. La capital catalana és, en aquests moments, un punt calent de la cinquena onada pandèmica, que està afectant essencialment els joves d’entre 20 a 29 anys: a Catalunya, aquesta franja d’edat té una incidència de 2.165 casos per 100.000 habitants.

Quan la incidència acumulada està per sobre dels 250 casos, el nivell d’alerta és «molt alt», el màxim, i es considera que la situació epidemiològica està descontrolada. A partir d’aquí, Sanitat deixa de comptar. ¿Què està passant en altres països? Depèn d’on es miri. Al Regne Unit la incidència acumulada és més gran que l’espanyola i està en els 484,7 per 100.000 habitants. A Portugal, en 269,5. Però en altres països com, per exemple, França, que aconsella a la seva població no viatjar a Espanya i Portugal aquest estiu, està en els 48,3 casos per 100.000 habitants. A Bèlgica, en 79,2. Als Països Baixos, en 72,9.

Però, a més, la incidència és especialment preocupant entre els joves. Segons el Ministeri de Sanitat, a Espanya (que aquest dijous ha registrat 28 morts i 17.317 contagis) la incidència més destacada de la Covid-19 es troba en la franja d’edat dels 20 als 29 anys, que està en 911,23 casos per 100.000 habitants, seguida dels de 12 a 19 anys, que està en els 798,06. Però, si es mira per comunitats, Catalunya torna a repuntar: entre els joves de 20 a 29 anys, la incidència és de 2.165,96 casos per 100.000 habitants, i entre els de 12 a 19, de 1.576,58.

Per sort i gràcies a la vacunació, de moment el virus no està afectant significativament la pressió hospitalària, tot i que en els últims dies ha crescut a Catalunya, on ja hi ha 663 pacients amb Covid als hospitals, dels quals 138 a l’uci.

L’epidemiòleg i cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, aposta per limitar l’horari dels bars per frenar l’increment de casos. En una entrevista a RAC-1, ha afirmat que, com menys hores oberts, menys risc de contagi. No obstant, segons la seva opinió, tornar al toc de queda hauria de ser «una de les últimes possibilitats». Limitar l’horari dels bars és una «posició intermèdia».

Pressió a la primària

No obstant, aquests joves que s’infecten i que emmalalteixen lleument sí que suposen una pressió per a l’atenció primària. Tant és així, que la Conselleria de Salut ha demanat aquest dijous a les persones asimptomàtiques (no vacunades) que hagin estat en contacte amb un positiu de Covid-19 que evitin anar al centre d’atenció primària (CAP) i es confinin a casa seva directament durant 10 dies. Salut no els farà test diagnòstic. Qui es trobi malament i tingui símptomes sí que ha d’anar al metge de capçalera. A més, els contactes estrets que estiguin vacunats amb la pauta completa no s’han de fer cap PCR ni guardar quarantena.

«Si no et trobes malament, queda’t a casa. L’atenció primària és a punt d’arribar al col·lapse, hi ha una altíssima dificultat per gestionar fluxos», ha dit aquest dijous en roda de premsa la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel.

Notícies relacionades

L’augment de nous contagis és «importantíssim», ha assenyalat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas: aquesta setmana s’arribarà als 30.000 en només set dies. I la pressió està recaient fonamentalment en la primària, que s’encarrega del diagnòstic, el seguiment dels casos i la vacunació, per la qual cosa Salut busca separar els fluxos entre les persones que requereixen una assistència sanitària i les que no. El nivell de saturació de la primària és similar al de la primera onada.

La major part dels contagis que s’estan produint tenen lloc en «esdeveniments superdisseminadors» relacionats amb l’oci. La variant delta, que és un 60% més transmissible que l’alfa, ja està present en el 60% dels contagis a Catalunya, ha dit Cabezas. Els símptomes d’aquesta variant són més semblants als del refredat comú.