Debat sobre consum

¿Quanta carn es menja a Espanya?

  • Diversos informes alerten d’un excés d’ingesta de carn vermella, que xoquen amb el sector ramader, que defensa el contrari

  • El 2020 el consum per càpita va arribar als 50 quilos anuals, el 10,2% més respecte a l’any anterior

zentauroepp36317124 chuleton201127140542

zentauroepp36317124 chuleton201127140542 / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts

L’enrenou generat pel vídeo llançat pel ministre de Consum, Alberto Garzón, en què advertia que el consum de carn és perjudicial per a la salut i el planeta, resolt poques hores després pel president Pedro Sánchez, reactiva un debat alimentat (mai millor dit) per estudis que alerten dels efectes nocius davant un sector ramader i alimentari que ràpidament respon amb arguments econòmics. Però, ¿quanta carn es menja a Espanya? ¿Molta? ¿Poca?

El 2020, les llars espanyoles van incrementar el consum de carn en el 10,5% anual, fins a sumar 2.305,25 milions de quilos, d’acord amb l’informe anual de consum alimentari del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

Més pressupost a les llars

La carn va ser la categoria que més proporció del pressupost va acaparar a les llars, amb el 20,37% del que es destina a alimentació i begudes (equivalent a una despesa de 349,54 euros per persona a l’any), i el seu valor va créixer el 12,9%, amb un preu mitjà de 7,01 euros per quilogram.

El consum per càpita es va acostar als 50 quilos (49,86 quilos per càpita a l’any), el 10,2% més respecte a l’any anterior.

O sigui, ¿es consumeix molta o poca carn? Si ens basem en aquestes dades, a Espanya se’n consumeix cada vegada més. Un estudi de ‘The Lancet’ defensa que, per garantir la «salut del planeta», el 2050 s’hauria de reduir la ingesta tant de carn com de sucre.

Dieta flexiteriana

Aquest informe no defensa el vegetarià, sinó una dieta flexitariana, basada principalment en aliments d’origen vegetal, però que inclou de forma ocasional quantitats petites de carn, peix i productes lactis. L’estudi aposta per una dieta flexitariana, amb aliments d’origen vegetal i quantitats petites de carn, peix i productes lactis.

L’objectiu és reduir les malalties cardiovasculars i el risc de desenvolupar càncer al còlon o al recte (càncer colorectal), de què la l’Agència Internacional d’Investigació sobre el Càncer de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja va alertar el 2015, concloent que el que s’havia de fer era consumir-la amb moderació.

El grup de treball de Nutrició de la Societat Espanyola de Metges d’Atenció Primària va presentar el 2018 la guia Importancia de la Carne de vacuno en la alimentación de los españoles, en què conclou que un consum moderat de carn de boví fins a tres o quatre racions setmanals (una ració equival a 150 grams de pes net), que seria mig quilo a la setmana, no incrementa el risc cardiovascular, sempre que s’escullin peces magres i se n’elimini el greix visible abans de cuinar-ho.

Racions de 100 grams

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) aconsella un consum moderat de carn, entre 2 i 4 vegades a la setmana, ja que precisament una ingesta continuada i excessiva pot relacionar-se amb problemes de salut, tenint en compte que la carn és una font important de proteïnes i altres nutrients.

El seu comitè científic va fer aquestes recomanacions prenent com a referència racions de 100-125 grams.

Tornar a la dieta mediterrània

De fet, després de la frase de la mitjana de Pedro Sánchez, el ministre Garzón va insistir: «El que nosaltres diem és que cal tornar a la dieta mediterrània, cal reduir el consum excessiu de carn», va afegir.

Mentrestant, el sector agroalimentari (i el PP) han sortit en bloc brandint arguments sobre llocs de treball i impuls de l’economia.

Debat obert

Des d’algunes entitats com Ecologistes en Acció, han recordat que en aquest assumpte no hi ha blancs i negres, sinó que també hi ha grisos, i que la manera de treballar dels ramaders no sempre és la mateixa:

Des d’Unió de Pagesos, en canvi, sense entrar en si el consum és molt o poc, han lamentat la campanya del Ministeri de Consum i han instat a treballar per al sector:

I és que al vídeo es defensava que el 14,5% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle «provenen de la ramaderia, especialment de les macrogranges», i perquè s’obtingui «un quilo de carn de vaca es requereixen 15.000 litres aigua». «¿Què pensaríeu si us digués que el consum excessiu de carn perjudica la nostra salut individual i el nostre planeta? Estic preocupat per la salut dels nostres conciutadans i del nostre planeta. Sense planeta no tenim vida, ni salaris ni economia, i ens l’estem carregant», va afirmar el titular de Consum:

Una producció de carn elevada

Notícies relacionades

Espanya va produir el 2020 un total de 7,6 milions de tones de carn, davant els 7,2 milions del 2019, segons l’enquesta de sacrifici de bestiar a escorxadors del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).

La producció es va dividir entre 5 milions de tones de carn de porc (+8,24 % anual), 1,71 milions de carn d’aviram (+0,74 %), 677.296 tones de boví (-2,57%), 114.306 tones d’oví (-5,8%), 51.228 tones de conill (-1,75%), 10.161 tones de cabrú (-2,48%) i 9.529 tones d’equí (-1,06%).