Recomanació atípica

Garzón demana consumir menys carn perquè «perjudica la salut i el planeta»

  • El ministre publica un vídeo criticant l’alt consum a Espanya d’aus, porcs i vaques, «un problema per a la salut personal i mediambiental»

  • Els ramaders critiquen els «atacs gratuïts» i li recorden que generen més de 2,5 milions de llocs de treball a Espanya

Garzón demana consumir menys carn perquè «perjudica la salut i el planeta»

David Castro

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Aquest vídeo no és per clavar la bronca a ningú, sinó per abordar un problema». Amb aquesta introducció, Alberto Garzón ha publicat aquest dimecres a les xarxes socials un muntatge audiovisual titulat ‘Menys carn i més vida’, en què ha demanat a la població que redueixi el consum de carn per cuidar la seva salut i la del planeta.

El tuit del ministre va acompanyat amb el següent text: «El 14,5% de les emissions de gasos amb efecte hivernacle prové de la ramaderia, especialment de les macrogranges, mentre que perquè tinguem un quilo de carn de vaca es requereixen 15.000 litres d’aigua».

El discurs de Garzón –avalat pels ecologistes– ha enervat el PP i el sector carni. «Caram amb el comunisme, ara fins i tot ens diuen el que hem de menjar», ha comentat una parlamentària del partit de Pablo Casado, informa Europa Press. Mentrestant, les associacions professionals càrnies d’Espanya han manifestat el seu estupor davant el tuit de Garzón i han entonat un «ja n’hi ha prou».

«Volem manifestar-li l’estupor dels centenars de milers de ramaders, empreses, treballadors i tècnics de tot Espanya vinculats als sectors ramaders i carnis que representem, davant la campanya subscrita per vostè mateix i el Ministeri del qual és titular, en la qual difama el conjunt del sector ramader-carni», han indicat les sis associacions signants d’una carta oberta remesa al ministre.

La missiva està subscrita per les associacions professionals del porc ibèric (Asici), de carn avícola (Avianza), del sector cunícola (Intercun), del sector oví i cabrú (Interovic), del sector porcí de capa blanca (Interporc) i de la carn de boví (Provacuno).

Les associacions consideren «preocupant» que el ministre «enarbori una sèrie d’afirmacions errònies o desenfocades [...] mirant de crear una confrontació artificial» amb el sector.

Notícies relacionades

Els representants dels sectors carnis han defensat que el seu sector genera més de 2,5 milions de llocs de treball a Espanya i genera gairebé 9.000 milions d’euros d’exportacions.

«El sector ramader-carni contribueix a la creació d’ocupació i genera oportunitats, a més d’impulsar forts compromisos mediambientals amb resultats comprovables. Des del sector, seguirem en el camí de la col·laboració institucional i el diàleg, i confiarem al seu torn que els nostres responsables públics contribueixen, amb la seva actitud i les seves manifestacions, a aquest clima d’entesa», han remarcat les organitzacions.