Té 84 anys

El Papa està en bon estat després de l’operació al còlon

El pontífex estarà almenys una setmana a l’hospital, llevat de complicacions

El Papa està en bon estat després de l’operació al còlon
3
Es llegeix en minuts

El papa Francesc «està en bon estat» després de l’operació diumenge del còlon, i s’haurà de mantenir internat «almenys set dies» a l’hospital Policlínic Gemelli de Roma, va informar aquest dilluns el Vaticà. El pontífex, de 84 anys, que va reaccionar bé a l’anestèsia general, «es troba en bon estat general, alerta i respirant espontàniament», segons va informar el portaveu del Vaticà, Matteo Bruni, en el seu primer butlletí mèdic de la jornada sobre la salut del papa.

«S’espera una estada hospitalària d’uns set dies, llevat de complicacions», va precisar Bruni. Francesc va ser sotmès diumenge a la tarda a una cirurgia d’estenosi diverticular que va involucrar «una hemicolectomía esquerra», una intervenció quirúrgica que va durar tres hores, va assegurar el portaveu papal.

Cirurgia planificada

Francesc va ser internat a l’hospital Gemelli de la capital italiana, on li van realitzar una «cirurgia planificada» pels dolors al còlon, segons va indicar diumenge la Santa Seu. La cirurgia va ser decidida per reduir els problemes causats pels diverticles, que són petites hèrnies a la paret del còlon, un problema que augmenta amb freqüència amb l’edat.

El papa va arribar per sorpresa cap a les 15.00 h locals (13.00 h GMT) de diumenge amb cotxe, sense escorta, acompanyat pel seu xòfer i un col·laborador pròxim.

El papa es mantindrà ingressat per a la seva recuperació en una habitació del desè pis de l’hospital romà, la mateixa on va ser internat en diverses ocasions Joan Pau II després de l’atemptat el 1981 i pels seus nombrosos problemes de salut. Les finestres del desè pis es van mantenir tancades tota la nit, segons van constatar els nombrosos fotògrafs i càmeres instal·lats davant l’hospital.

Missatges de recolzament

El cap de govern italià, Mario Draghi, ha sigut entre els primers que han enviat un missatge de recolzament al papa en en qual li va transmetre el seu desig d’«una ràpida convalescència i ràpida recuperació».

Després de la notícia de l’operació centenars de missatges de tot el món van començar a ploure a totes les xarxes socials.

Nombrosos bisbes espanyols i d’Amèrica Llatina dediquen pensaments així com mandataris i líders religiosos, entre els quals el veneçolà Nicolás Maduro i el gran imam de la Universitat Al-Azhar, el xeic Ahmed el Tayyeb.

«Us demano que us uniu a les meves oracions per la ràpida recuperació del @Pontifex_es, que ahir diumenge, després de presidir l’Àngelus, va ser sotmès a una intervenció quirúrgica programada, aprofitant les seves vacances», va escriure en un tuit el cardenal espanyol Joan Josep Omella

El pontífex va suspendre les audiències generals dels dimecres per a tot el mes de juliol i no té cites oficials a la seva agenda fins al pròxim diumenge, quan haurà d’aparèixer a la finestra del palau pontifici per a l’oració de l’Àngelus.

Sense por de la mort

Nascut a l’Argentina el 17 de desembre del 1936, a Jorge Bergoglio li havien extirpat el lòbul superior del pulmó dret amb 21 anys a causa d’una pleuresia. Pateix, a més, problemes de maluc i ciàtica.

Diumenge al migdia va celebrar la tradicional oració dominical de l’Àngelus des de la finestra del Vaticà per als fidels que es trobaven a la plaça de Sant Pere sota un sol abrasador.

Semblava estar en bona forma física i va anunciar, emocionat, una visita d’Estat a Eslovàquia entre el 12 i 15 de setembre, el seu segon viatge a l’exterior el 2021 després del realitzat a l’Iraq al març.

Dificultats per caminar

Notícies relacionades

«No tinc por de la mort», havia confiat en un llibre d’entrevistes realitzat per un periodista argentí el 2019. Després de l’operació al pulmó, Francesc va confessar que mai es va sentir limitat en les seves activitats ni cansat.

En aquests últims anys, no obstant, va cancel·lar algunes aparicions i, ocasionalment, se li nota que camina amb dificultat.