En avions i barcos

Desenes d’estudiants van intentar anar-se’n de Mallorca sense PCR ni quarantena

Als hotels on s’allotjaven es van viure moments de tensió que van obligar les forces de seguretat a intervenir i mediar

3
Es llegeix en minuts

La gestió de la crisi oberta pel macrobrot de coronavirus originat en viatges d’estudis a Mallorca i estès a bona part d’Espanya va topar amb un motí. La majoria dels 268 estudiants de la Península aïllats a l’illa van intentar tornar a casa seva en barcos o avions sense fer-se una PCR ni complir la quarantena. Als hotels on s’allotjaven es van viure moments de tensió que van obligar les forces de seguretat a intervenir i mediar, avança ‘Diario de Mallorca’, de Prensa Ibérica.

Aquesta situació va portar el Govern a ordenar ahir, mitjançant una resolució de la direcció general de Salut Pública, el «confinament forçós en règim d’aïllament, sota custòdia policial» a l’hotel Covid Palma Bellver, habilitat per a aquests casos. Segons l’últim balanç oficial, 175 joves havien sigut portats ahir a la tarda a l’establiment i 93 més continuaven aïllats als seus hotels, a l’espera d’una autorització dels seus pares per traslladar-los i fer-los les proves.

L’alarma va anar creixent durant tota la setmana, quan es van començar a detectar centenars de casos positius a València, Madrid, el País Basc, Múrcia, Aragó, Castella-la Manxa, Galícia i Andalucia. Brots associats als viatges de fi de curs que durant el mes de juny han reunit a Mallorca milers d’estudiants, pels quals ja hi ha més de 850 infectats. Els grups de diferents províncies van començar a barrejar-se ja als barcos que els portaven a l’illa i van participar en ‘macrobotellons’ i concerts multitudinaris. Segons la resolució de Salut, es va detectar una «escassa o nul·la observança de les mesures de seguretat i prevenció del contagi» durant la seva estada a l’illa. L’allau de casos va portar el ministeri de Sanitat a recomanar dijous un cribratge massiu, tant dels que seguien a Mallorca com dels que ja havien tornat a les seves ciutats.

Divendres la conselleria de Salut va iniciar l’operació de rastreig en els set hotels on s’allotjaven 268 adolescents i joves, considerats contactes estrets, per traslladar-los a l’hotel Covid del passeig Marítim, on havien de quedar aïllats i sotmetre’s a una PCR. La Guàrdia Civil, la Policia Nacional i el personal sanitari es van desplaçar des de la matinada als establiments de S’Arenal per iniciar l’evacuació en ambulàncies. Van topar amb una rebel·lió.

Notícies relacionades

La immensa majoria dels estudiants –i els seus pares– es van negar al trasllat i van intentar marxar de Mallorca al més aviat possible, sense fer-se una PCR ni complir la quarantena. Segons recull la resolució de la directora general de Salut Pública, es va produir «un intent d’elusió massiva de fer-se aquesta prova, per via d’intentar partir per via aèria o marítima de l’illa». La tensió va anar en augment i les forces de seguretat van haver d’intervenir per apaivagar els ànims i mediar. El motí generalitzat va provocar que dissabte a la tarda només 33 dels 268 joves haguessin sigut traslladats a l’hotel Palma Bellver. Les forces de seguretat van muntar guàrdia permanent tant en aquest establiment com en els set de S’Arenal on seguien allotjats els estudiants.

En vista d’aquesta situació i els dubtes legals que va generar, ahir de matinada la directora general de Salut Pública va dictar una resolució emparada en nou textos legals –tant autonòmics com estatals– per «ordenar el confinament forçós sota custòdia policial a l’hospital Palma Bellver d’un total de 235 persones, contactes estrets de diversos ciutadans positius». L’ordre estableix que alguns d’ells hi hauran d’estar aïllats durant deu dies i d’altres podran marxar si donen negatiu en les proves diagnòstiques.

Temes:

Coronavirus