Marxes globals

La comunitat LGTBI torna a sortir al carrer pel Dia de l’Orgull

  • Defensors i detractors de la llei trans es manifesten a Barcelona i Madrid

  • La policia turca deté diversos activistes durant la marxa a Istanbul

A1-115991207.jpg

A1-115991207.jpg / RICARD CUGAT (EPC)

1
Es llegeix en minuts

La comunitat LGTBI va sortir en massa aquest dissabte al carrer a mig món per reivindicar els seus drets. A dos dies del Dia de l’Orgull Gai, les manifestacions van ser nombroses: de Barcelona a Tel Aviv, passant per Roma i Istanbul. 

A la capital catalana, les famílies del col·lectiu van organitzar activitats lúdiques: una gimcana al parc de la Ciutadella i una desfilada sobre rodes fins a la plaça Universitat. A la tarda, els manifestants, uns quants centenars, van reclamar una llei trans «més ambiciosa» i van denunciar l’increment d’agressions homòfobes.

La norma, que el Consell de Ministres aprovarà el dimarts que ve i reconeixerà l’autodeterminació de gènere, com va avançar EL PERIÓDICO, està al mig de la tempesta. A Madrid i altres ciutats espanyoles, Confluència Moviment Feminista, que agrupa mig centenar d’organitzacions, va convocar una concentració contra la llei. Segons el seu parer, suposa un «retrocés en la protecció» dels drets de les dones. A la Puerta del Sol, centenars de persones van demanar la dimissió de la ministra d’Igualtat, Irene Montero. 

Norma contra l’homofòbia italiana

A Itàlia, mentrestant, les marxes de Roma i Milà van estar marcades per una petició molt concreta: l’aprovació d’un projecte de llei contra l’homofòbia, una iniciativa que tant la dreta com el Vaticà rebutgen.

Notícies relacionades

A la capital israeliana, mentrestant, el dia abans es van congregar prop de 100.000 persones. En banyador, amb el cos maquillat o amb poca roba per aguantar les altes temperatures en aquesta ciutat a la vora del Mediterrani, els participants van reivindicar el Dia de l’Orgull, una data que l’any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia. 

Però també hi va haver cites que van acabar amb una agra sensació per als convocants. A Istanbul, la policia turca va detenir diversos activistes, així com un fotògraf de l’AFP, Bülent Kiliç.