«Tothom ho sabia»

Judici a França a una dona que va matar el seu padrastre després de 24 anys d’abusos

  • Violada des dels 12 anys, Valérie Bacot va patir pallisses diàries i va tenir 4 fills amb el seu progenitor, que la va acabar prostituint

Judici a França a una dona que va matar el seu padrastre després de 24 anys d’abusos

AFP / JEFF PACHOUD

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Màxima expectació a França davant l’inici del judici a Valérie Bacot, convertida en nou símbol de les víctimes de la violència masclista i dels abusos sexuals al seu país. Està acusada d’haver matat el seu padrastre. Un crim que ha admès i que es va produir després de patir 24 anys d’abusos per part d’ell, que va arribar a convertir-se en la seva parella i proxeneta. El seu infern va començar als 12 anys, quan el seu padrastre, Daniel Polette, la va començar a violar. Va continuar amb pallisses, amb el naixement de quatre fills fruit d’aquestes violacions. El seu maltractador la va acabar fins i tot obligant a prostituir-se.

Gairebé 600.000 francesos han firmat una iniciativa per demanar l’alliberament de Bacot, que ha relatat el seu infern en un llibre titulat ‘Todo el mundo lo sabia’, títol que al·ludeix que tot el seu entorn coneixia la situació, inclosa la policia, i ningú va fer res.

Els fets pels quals se la jutja van produir-se el 13 de març del 2016. Bacot, llavors de 35 anys, va matar Daniel Polette, de 61. Amb ajuda de dos dels seus fills, va enterrar el cos en un bosc. Va ser detinguda l’octubre del 2017. Va confessar el crim però el va justificar en aquells 24 anys de calvari.

Els arguments de la defensa

En la seva defensa al judici, Bacot esgrimirà que Polette va fer de la seva vida un infern des del dia que la va violar per primera vegada fins que ella el va matar, 24 anys després. Argumentarà que estava convençuda que Polette la mataria a ella i als seus fills i explicarà que tothom sabia que era un violent depredador sexual però que ningú va dir ni va fer res.

Relatarà que quan els seus fills van anar a la policia dues vegades a denunciar els abusos, els agents els van convidar a tornar a casa i a dir-li a la seva mare que es recompongués. Explicarà que no tenia on anar, que estava totalment sota el control de Polette i que no sabia com escapar-ne.

Al maig, es va publicar a França el llibre de Bacot: 198 pàgines de relat esgarrifós que comencen amb la violació als 12 anys. Polette va anar a presó per incest el 1995 però al cap de tres anys va tornar al domicili familiar. «A ningú li va semblar estrany que Daniel tornés a viure amb nosaltres com si res», va escriure Bacot.

Al tornar a casa, Polette va reprendre les violacions. Un dia Bacot va sentir com la seva mare, una dona alcoholitzada, deia «no m’importa mentre no es quedi embarassada». Però als 17, Bacot es va quedar embarassada i Polette la va instal·lar a casa seva com la seva dona. Tres fills més i pallisses diàries van ser el resultat d’aquells anys.

Por de la ira de Polette

Al llibre, Bacot escriu que tant ella com els seus fills vivien amb por de provocar la ira de Polette. En aquests atacs, Polette li va trencar el nas, la va pegar amb un martell al cap, la va obligar a tenir trobades sexuals amb lesbianes que després filmava, i la va tenir com una presonera. No se li permetia parlar amb ningú.

Notícies relacionades

Va arribar un moment en què Polette va decidir deixar de treballar i prostituir Bacot. El 13 de març del 2016, després que un client la violés, Bacot va agafar una pistola que tenia Polette i el va disparar.

«Estem davant una dona que ha sigut destruïda, devastada, no només per la falta d’amor maternal, per les violacions, els cops, la humiliació o la prostitució, sinó, i per damunt de tot, per la indiferència de la societat», han denunciat els seus advocats, Janine Bonaggiunta i Nathalie Tomasini.