Detecta drogues i alcohol

La primera inspecció al centre de menors de Mogán acaba sense proves d’agressions sexuals o prostitució

Es calcula que hi ha 500 adults convivint amb nens

La primera inspecció al centre de menors de Mogán acaba sense proves d’agressions sexuals o prostitució

LA PROVINCIA

9
Es llegeix en minuts

El Govern de les Canàries té coneixement des de l’11 de juny del consum de drogues i alcohol al centre d’acolliment de menors migrants no acompanyats de Porto Bello, a la localitat turística de Puerto Rico de Mogán, així com del deteriorament del complex d’apartaments i l’escassa intervenció educativa. No obstant, en les inspeccions realitzades no s’han pogut confirmar les reiterades agressions sexuals ni l’exercici de la prostitució que han denunciat de forma anònima alguns treballadors de la Fundació Respuesta Social Siglo XXI, l’entitat que gestiona aquest dispositiu.

En la polèmica sobre el retard en la investigació dels fets i la seva comunicació a la Fiscalia de Menors –ja que van transcórrer 10 dies des que es va rebre la denúncia fins que es va realitzar la primera inspecció, i 14 dies fins que es va avisar d’aquesta situació el Ministeri Públic–, els informes de la Conselleria de Drets Socials de l’Executiu autonòmic reconeixen l’«alta conflictivitat» del centre de Porto Bello, però també argumenten que un dels motius és la demora de la Fiscalia i de la Policia Nacional a establir l’edat dels interns.

Les dues persones que presumptament van cometre aquests delictes ja eren adults en el moment dels fets i seguien en aquest complex turístic del sud de l’illa a l’espera que els traslladessin a un centre d’acolliment dels migrants majors d’edat.

De fet, la Conselleria de Drets Socials del Govern de les Canàries calcula que uns 500 dels 2.500 migrants acollits als centres de menors de l’Arxipèlag són en realitat persones adultes. Per tant, atribueix a aquesta circumstància la massificació i conflictivitat en aquestes instal·lacions.

Inspecció

Un informe sobre la situació de Porto Bello elevat per la directora general de Protecció del Menor i la Família, Iraxte Serrano, assenyala que després de rebre’s la denúncia anònima dels treballadors, a les 21.14 hores del dilluns 31 de maig a la Unitat de Recolzament d’aquest departament del Govern regional, es va posar en marxa els tècnics perquè fessin visita a tall d’inspecció, que va tenir lloc dijous passat 10 de juny.

«El dia 11 de juny», relata Serrano en el seu informe, «em reuneixo amb els dos tècnics que realitzen l’esmentada inspecció, i se’m trasllada la situació preocupant, tant dels menors allà allotjats com de les mateixes instal·lacions; principalment destaquen l’escassa intervenció educativa, falta d’activitats, estant els menors part de la jornada totalment ociosos, el desordre i brutícia a les habitacions i espais comuns, les queixes dels menors amb els quals es van entrevistar, l’alta conflictivitat que presenten un grup d’aproximadament 30 menors, i alguns són majors evidents, amb símptomes visibles de consum de tòxics i alcohol».

La directora general apunta en aquest document que «donada la gravetat dels fets narrats pels dos tècnics» i la preocupació que li transmeten, s’ordena que «de forma immediata es procedeixi a començar el trasllat dels menors a altres recursos, i evidentment primant l’interès superior dels menors, es posa en coneixement del cap del Servei de Programes de Prevenció i Protecció de Menors tals fets, el qual visita el centre diumenge dia 13».

En vista de les dues inspeccions, conjuntament es va prendre la decisió d’iniciar de forma immediata el trasllat de 43 menors a altres recursos, operació que es va realitzar el dimarts 15.

El divendres 11 de juny, després de la inspecció, es va respondre als treballadors denunciants a través del mateix correu electrònic que havien utilitzat com comunicar aquests presumptes fets al Govern i a l’Ajuntament de Mogán, informant-los que s’actuaria «en conseqüència i de forma immediata».

El dilluns 14 de juny, a les 13.36 hores, els denunciants van tornar a utilitzar aquest correu electrònic, però aquesta vegada per agrair la intervenció del Govern canari. El text de la resposta és el següent: «Moltes gràcies per la seva rapidesa i actuació, les quals estem segur que milloraran la situació de tots els menors, inclosos aquells que han passat per Porto Bello i es troben en l’actualitat en algun dels altres dos centres de la Fundació a Gran Canària, els quals recordem que estan gestionats pel mateix equip directiu que Puerto Bello [aquesta dada no és certa, segons Serrano]. Novament gràcies, no es poden imaginar el que significa per a tots/es nosaltres que per fi algú es preocupi realment dels menors, gràcies».

Preocupació

Respecte a les crítiques de la Fiscalia pel retard en la comunicació de la denúncia, l’informe de Serrano ressalta que durant el 14 de juny va mantenir diverses converses telefòniques amb la fiscal degana de Menors de la Fiscalia Provincial de Las Palmas, Aurora Pérez Abascal, i que l’objecte d’aquestes converses va ser «la situació preocupant del recurs Porto Bello».

Durant aquella tarda, la Fiscalia li va remetre per correu electrònic un ofici instant al tancament immediat de les instal·lacions. En una altra conversa telefònica posterior, es va informar la fiscal del pla previst per al tancament. S’havia estimat la clausura per al 30 d’agost, però «davant la situació s’agilita el tancament total per al 15 de juliol, i en cas de trobar alternatives per a tots els menors que allà es troben, avançar-lo». En paral·lel, se li va donar trasllat dels fets a la policia canària.

En declaracions a la Ser, Iratxe Serrano va dir que des del principi es va pensar que la denúncia «no té gaire base perquè ningú s’identifica», però, no obstant, es va posar la maquinària en funcionament. «Som coneixedors d’una sèrie d’incidents des del mes de febrer; hi va haver destrosses per un motí i va haver d’intervenir la Guàrdia Civil en alguna ocasió, això és públic».

Respecte a les inspeccions, Serrano va apuntar que els dos tècnics que hi van anar el dia 10 li van traslladar les seves impressions, però no li van poder confirmar que hi hagi hagut agressions sexuals. «Sí hi ha carències importants, s’han patit aldarulls i les instal·lacions estan bastant deteriorades, no són gens amables», va precisar.

En la inspecció de diumenge 13, el cap de servei també va remetre la seva preocupació per l’estat de l’edifici i dels treballadors, ja que va notar que l’equip educatiu «està espantat, desmotivat, ja que fa dos mesos que intenta contenir la situació però amb escassa activitat educativa». Després d’aquestes visites, es va decidir avançar el tancament de Porto Bello des que s’aconsegueixin places en altres instal·lacions.

La directora general va argumentar que no es va acudir a la Fiscalia perquè no hi havia base per presentar una denúncia penal, a part que es tractava d’un escrit anònim del qual calia investigar la seva veracitat. Després dels trasllats de dimarts, dels 43 interns més conflictius, a Porto Bello queden actualment 78 menors, tot i que és possible que alguns hagin complert ja la majoria d’edat.

El Govern de les Canàries, en una nota, va reiterar ahir «la necessitat que la Fiscalia doti dels mitjans necessaris, així com de més efectius, que permeti agilitar els decrets de majoria d’edat per evitar la presència d’adults als centres de protecció de menors i dispositius d’emergència». És una situació, va recalcar, que la Conselleria de Drets Socials, Igualtat, Diversitat i Joventut «denuncia des de fa més d’un any».

En l’actualitat, les Canàries tutela 2.534 menors (dades actualitzades a 14 de juny del 2021), dels quals els 1.743 continuen pendents d’un decret que determini la seva edat, és a dir, el 68% d’aquests. Això «està generant problemes de convivència als centres i dificulta la tasca de les autoritats i de professionals especialitzats en la intervenció amb menors, i no amb adults», afirma el Govern. Aquest retard provoca també altres dificultats, com la impossibilitat d’escolaritzar-los o de començar el tràmit administratiu per a la seva regularització.

En els últims mesos s’ha sol·licitat prioritzar els perfils més evidents d’adults en la realització de les proves òssies, de fet, des de la Conselleria es van enviar llistats amb aquests perfils tant a la Fiscalia d’Estrangeria com a la Policia Nacional.

De fet, va recordar el comunicat, «actualment hi ha unes 250 persones en aquests recursos amb prova òssia realitzada o amb documentació que acredita la seva majoria d’edat, pendents d’un decret de la Fiscalia que determini la seva edat». Hi ha fins i tot situacions més greus, com el de 16 adults acreditats en un centre de menors a l’espera de ser traslladats per la Policia Nacional.

Segons la conselleria que dirigeix Noemí Santana, el 10 de febrer passat es va mantenir una reunió amb la Delegació del Govern, la Fiscalia d’Estrangeria, entitats col·laboradores que tenen la guarda delegada dels menors, l’Institut de Medicina Legal i la Conselleria de Sanitat. En aquesta es va acordar la col·laboració entre totes les parts per poder desencallar les proves de determinació d’edat.

En la trobada es va acordar prioritzar-ne uns 300 sobre els quals no hi havia dubte i són clarament més grans, i 300 proves més dels quals sí que oferien dubte raonable i podrien tenir entre 17 i 24 anys.

Notícies relacionades

El procés per determinar l’edat d’un suposat menor comença amb l’actuació de la Fiscalia que sol·licita a Sanitat la realització de les proves òssies. Després, se cita les persones que són traslladades per la Policia Nacional fins al centre hospitalari determinat. Una vegada feta la prova, es trasllada sota custòdia a l’Institut de Medicina Legal que emet un informe que posteriorment és remès a la Fiscalia perquè, finalment, emeti un decret de determinació d’edat.

Recerca d’11 fugats

La Fiscalia ha ordenat a la Guàrdia Civil que localitzi onze menors immigrants fugats dels apartaments Porto Bello en el marc de la investigació oberta per aclarir la presumpta comissió de delictes sexuals en aquest recurs d’emergència. Segons va informar ahir la portaveu i fiscal cap de Las Palmas, Beatriz Sánchez, entre els fugats es presumeix que es trobi una possible víctima d’abusos, a la qual al·ludeix la denúncia que l’alcaldessa de Mogán, Onalia Bueno, va entregar dimarts al Ministeri Fiscal, un escrit anònim de treballadors enviat a l’Ajuntament el 10 de juny en un correu electrònic. Aquesta denúncia assenyala, en l’apartat d’agressions sexuals, que a inicis del mes de març, una de les cuidadores informa a l’equip educatiu que alguns menors li han reportat que un menor (del qual es necessiten les inicials del seu nom) ha patit repetides agressions sexuals per part de dos dels usuaris del centre (també s’hi inclouen les seves inicials), que aleshores ja s’havia certificat que eren majors d’edat i estaven pendents de trasllat».