El projecte Camfed d’educació de nenes a l’Àfrica, guardonat amb el premis Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional

  • L’objectiu de l’organització és que les petites es converteixin en dones independents i influents

El projecte Camfed d’educació de nenes a l’Àfrica, guardonat amb el premis Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional
3
Es llegeix en minuts

El projecte Camfed, Campaign for Female Education, ha sigut guardonat aquest dimecres amb el premi Princesa d’Astúries de Cooperació Internacional, sisè dels vuit premis internacionals que convoca aquest any l’entitat organitzadora d’unes distincions que aquest any viuen la seva XLI edició. A aquest premi opten un total de 29 candidatures de 16 nacionalitats. Es tracta d’una organització internacional no governamental, sense finalitats de lucre fundada el 1993, la missió de la qual és erradicar la pobresa a l’Àfrica a través de l’educació de les nenes i la potenciació de les dones joves. Els programes de Camfed operen a Zimbàbue, Zàmbia, Ghana, Tanzània i Malawi.

Camfed és un moviment panafricà que revoluciona la forma en què s’imparteix l’educació de les nenes. A través d’un sistema estàndard de rendició de comptes per als joves i les comunitats a les quals servim, hem creat un model que millora radicalment les perspectives de les nenes de convertir-se en dones independents i influents. El nostre impacte augmenta exponencialment a través de l’Associació de dones joves educades amb el recolzament de Camfed. Junts, multipliquem el nombre de nenes a l’escola i accelerem el seu camí cap als mitjans de vida i el lideratge.

Camfed (la Campanya per l’Educació de la Dona) recolza algunes de les nenes més excloses de l’Àfrica subsahariana perquè vagin a l’escola, tinguin èxit, liderin i creixin per canviar el rumb de la pobresa per a les seves famílies i comunitats. Els seus programes estan encapçalats per les joves líders de l’Associació Camfed (Cama), que s’associen amb les seves comunitats per garantir que s’atorgui el dret de tots els nens a una educació de qualitat.

Juntament amb els seus socis, Camfed ja ha recolzat 4,8 milions de nens perquè vagin a l’escola i, amb la seva ajuda, estan en una trajectòria increïble per enviar-ne milions més.

Entre els benefactors de l’organització hi ha l’actor Morgan Freeman, l’expresident dels Estats Units Bill Clinton, l’autora Doris Lessing, l’ex primera ministra d’Austràlia i presidenta de la junta directiva de la GPE Julia Gillard, la cantant i compositora Joan Armatrading, l’actriu, cantant i compositora i filantropa Rihanna, empresària i filantropa Martha Lane Fox i l’actriu, model i activista Emma Watson. L’emprenedora social Ayisha Fuseini es va convertir en benefactora del programa Camfed quan va presentar la seva proposta per al seu negoci de llard de karité.

Camfed va ser fundada el 1993 per Ann Cotton per ajudar les nenes a anar a l’escola a les quals d’una altra manera se’ls negaria l’educació a causa de la pobresa. La idea de Camfed va sorgir després d’un viatge d’investigació a Zimbabwe en el qual va arribar a creure que la baixa matrícula de les dones a l’escola es devia a la pobresa que no els permetia cobrir les despeses escolars. [7] Va començar amb el recolzament a 32 nenes perquè assistissin a l’escola secundària en dos districtes rurals de Zimbàbue.

Anticipant-se a la necessitat d’oportunitats econòmiques posteriors a l’escola per als joves de les comunitats rurals marginades, l’Associació d’Alumnes Camfed (Cama) es va establir el 1998 per connectar les joves que abandonen l’escola i oferir vies per accedir a oportunitats d’educació postsecundària. Cama proporciona una estructura a través de la qual els seus membres poden desenvolupar el seu activisme i lideratge. El 2017, Cama tenia una membresia de 84.675 dones joves, entre elles ara docents, líders empresarials, funcionaris governamentals, professionals de la salut i emprenedores. Un segell distintiu de Camfed és l’activisme i la filantropia de la seva xarxa d’exalumnes, que estan recaptant i administrant fons activament per recolzar la pròxima generació de nens a l’escola.

Camfed és supervisat per un Equip Executiu de Directors de totes les oficines de Camfed dirigit per la seva CEO, Lucy Lake, que es va unir a Camfed el 1994.

Notícies relacionades

A causa de la situació provocada per la pandèmia de la Covid-19, està previst que la reunió del jurat es desenvolupi mitjançant videoconferència. La composició del jurat és la següent: Gustavo Suárez Pertierra (president del jurat), Gloria Fernández-Lomana García (secretària del jurat), Pedro Alonso Fernández, Maite Arango García-Urtiaga, Eugenia Bieto Caubet, Francisco de Paula Bisbal Pons, Andrés Conde Sol, Miguel Delibes de Castro, Beatriz Domínguez-Gil González, Enrique Fernández-Miranda y Lozana, duc de Fernández-Miranda; Luis García Montero, Cristina Garmendia Mendizábal, Daniel López Acuña, Íñigo J. Losada Rodrígue, Sophie Müller, Sami Naïr, Juan Carlos del Olmo Castillejos, Ana Pastor Julián i Luis Sánchez-Merlo Ruiz. Ruiz.

El guardó va recaure l’any passat en l’Aliança Mundial per a la Immunització i la Vacunació (GAVI, The Vaccine Alliance), el consorci internacional impulsat per la Fundació Bill i Melinda Gates que té com a propòsit millorar l’accés a la vacunació dels nens i col·lectius més vulnerables dels països menys desenvolupats.