Decisió del Ministeri de Ciència

El Govern elimina el nom de Ramón y Cajal i d’altres científics dels Premios Nacionales de Investigación

  • A partir de la pròxima convocatòria, els guardons s’anomenaran únicament per la categoria en què es convoquen

  • Juan de la Cierva, que va participar en la sublevació de Franco, ja va ser vetat per donar nom a l’aeroport de Múrcia

zentauroepp42647499 ramon y cajal180324131450

zentauroepp42647499 ramon y cajal180324131450

2
Es llegeix en minuts

Els Premios Nacionales de Investigación, el reconeixement més gran amb què el Ministeri de Ciència distingeix els científics espanyols, deixaran de portar el nom d’investigadors il·lustres, com Ramón y Cajal, Menéndez Pidal, Gregorio Marañón o Juan de la Cierva. A partir de la pròxima convocatòria, els guardons es diran únicament per la categoria en què es convoquen, en els casos anteriorment citats, respectivament, Biologia, Humanitats, Medicina o Transferència de Tecnologia.

Així, a partir d’ara, el Premio Nacional de Biología ja no serà el Santiago Ramón y Cajal, ni el d’Humanidades portarà el nom de Ramón Menéndez Pidal, el de Medicina no es dirà Gregorio Marañón ni el de Ciencias y Tecnologías de los Recursos Naturales, Alejandro Malaspina. També se’n queden fora Blas Cabrera, que estava lligat al de Ciencias Físicas, de los Materiales i de la Tierra, i Leonardo Torres Quevedo, que anava unit al d’Ingenierías.

El Ministeri de Ciència no ha donat cap raó per suprimir uns noms que estaven lligats a aquests premis des de la seva creació, el 1982, i s’ha limitat a indicar que ha procedit a la reestructuració de les àrees en què s’atorgaven, que abans eren deu i a partir d’ara seran sis, que al seu torn es duplicaran, amb un reconeixement al mèrit de tota una carrera i l’altre per als investigadors menors de 40 anys. En definitiva, que en lloc dels deu premis que s’entregaven se n’entregaran dotze.

Les àrees en què s’entregaran els premis a partir de la pròxima convocatòria seran Biología y Medicina; Cienciea Químicas, Físicas y Matemáticas; Recursos Naturales, Ciencias de los Materiales y de la Tierra; Ingenierías y Transferencia de Tecnología; Humanidades y Ciencias Sociales i, finalment, Tecnología de la Información, de las Comunicaciones i de la Inteligencia Artificial.

Els premis estan a punt de fer 40 anys i el Ministeri de Ciència ha indicat, al comentar aquesta reorganització, que no és la primera vegada que es fan canvis en la convocatòria i que en algun moment van adornar-se de la necessitat de reparar la falta de representativitat femenina, ja que cap de les categories ha portat mai el nom d’una investigadora espanyola destacada.

Juan de la Cierva i el franquisme

Notícies relacionades

Un dels noms que deixa d’estar vinculat als premis és el de Juan de la Cierva, enginyer de camins, canals i ports i inventor de l’autogir, i alguns mitjans nacionals veuen aquí, per les seves vinculacions amb el franquisme, la raó d’aquest canvi en la denominació dels premis, idea que reforça la retirada del nom de l’inventor de les ajudes postdoctorals que concedeix el mateix ministeri, segons va transcendir aquest dimecres.

El Ministeri de Transports va prohibir fa uns dies que l’Aeroport Internacional de Múrcia portés el nom de De la Cierva, apel·lant a la llei de memòria històrica i argumentant que l’enginyer havia estat directament implicat en el cop d’Estat de l’Exèrcit el 1936, que havia sigut un dels conspiradors contra la II República des de Londres i que havia fet d’intermediari en la compra d’armament per recolzar la causa de les tropes sublevades. La seva mediació va ser decisiva per aconseguir el Dragon Rapide, l’avió en què Franco va viatjar de les Canàries a Tetuan, al Marroc, per posar-se al capdavant de l’aixecament.