Missatge a les autonomies

El Suprem fixa que no es poden imposar tocs de queda generals amb les actuals lleis sanitàries

L’alt tribunal tomba el confinament nocturn i el límit a les reunions a les Balears

El Suprem fixa que no es poden imposar tocs de queda generals amb les actuals lleis sanitàries
2
Es llegeix en minuts

El Suprem ha fixat doctrina sobre la cobertura legislativa que requereixen els tocs de queda durant la pandèmia de la Covid-19. Segons l’alt tribunal, les lleis sanitàries vigents no autoritzen les autonomies a adoptar mesures generals per a tota la seva població, i tampoc permeten limitar reunions socials per a tota la seva població. «Per referir-se només al toc de queda, seria poc qüestionable que per combatre un petit brot infecciós localitzat en un poble podria l’Administració sanitària obligar els veïns a confinar-se als seus domicilis; i segurament una cosa similar cabria dir de la limitació de reunions. El problema no és, així, la intensitat: el problema és, més aviat, l’extensió: en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19, s’han adoptat mesures sanitàries que restringeixen severament drets fonamentals per al conjunt de la població local, autonòmica o nacional. I és precisament en aquest punt on l’art. 3 de la llei orgànica 3/1986 suscita dubtes com a fonament normatiu o norma de cobertura», remarca.

D’aquesta manera, l’alt tribunal estableix que la llei de mesures especials en matèria de Salut Pública permet acotar drets fonamentals però no de forma generalitzada per a tota la població. «La justificació passa per acreditar que tals mesures són indispensables per salvaguardar la salut pública», remarca, una cosa que no passa, segons el Tribunal Suprem, que utilitza aquest argument per deixar sense efecte el confinament nocturn i el límit màxim de sis persones decretat per les Balears després de l’estat d’alarma.

Sense efecte

D’aquesta manera, les mesures ja no tenen en aquests moments cap efecte. Si bé la decisió de l’alt tribunal suposa avançar tot just tres dies el final del toc de queda a les illes, el final del límit en les reunions socials i familiars no només deixa sense efecte des d’avui l’actual limitació de sis persones en interiors i vuit en exteriors, sinó que dinamita els plans del govern balear de limitar des de diumenge les reunions socials a 10 persones en interiors i 15 en exteriors privats.

D’aquesta manera, com a conseqüència de la interlocutòria judicial des d’aquest mateix moment ja no té cap efecte les restriccions quant a reunions en domicilis privats, que passen a poder ser il·limitades quant a nombre de persones i es pot circular per la via pública ja després de la mitjanit d’avui. No obstant, el Govern sí que pot continuar limitant les trobades tant en interiors com en exteriors de bars i restaurants, actualment de quatre en interiors i sis en exteriors i a partir de diumenge en quatre i vuit.

Notícies relacionades

No obstant, a causa del canvi d’escenari que suposa el final de la limitació de les reunions, el Govern treballa en aquests moments en reajustar les mesures de desescalada que han d’entrar en vigor a partir d’aquest diumenge i durant els pròxims quinze dies, i es preveu la compareixença d’algun membre de l’executiu avui mateix per informar d’això.

S’ha de recordar que de les altres mesures previstes en l’estat d’alarma com la limitació de l’aforament dels llocs de culte al 50% finalitza aquest diumenge, tot i que ha sigut avalada pel Suprem, i sí que es manté el control sanitari als passatgers nacionals als ports i aeroports de les Balears.