Cinquè crim masclista

L’Alla es volia separar del seu assassí, un expresidiari a qui mantenia fregant terres

  • El marit va anar als Mossos de Banyoles ahir dimecres a la nit per confessar que acabava d’apunyalar-la

SOCIEDAD Alla, junto a su pareja, Miguel Ángel, el hombre que la ha asesinado.

SOCIEDAD Alla, junto a su pareja, Miguel Ángel, el hombre que la ha asesinado. / Guillem Sánchez

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alla Bukancova va arribar a Porqueres (Pla de l’Estany) fa tant temps que ningú al poble recorda exactament quin any va ser. Era de Letònia i tenia 48 anys. Havia treballat de gairebé tot: fent gominoles a la fàbrica d’Haribo o a la gasolinera del municipi. També netejava cases. Es buscava la vida amb empreses d’ocupació temporal o pel seu compte. Havia fregat terres i vàters en no poques residències d’una zona pròspera per als petits empresaris. I si no li arribaven més propostes d’ocupació no era per culpa seva. «Quan ens va deixar la nostra dona de fer feines tothom em va aconsellar que contractés l’Alla. No ho vaig fer perquè em va fer por que això signifiqués que el seu marit entrés a casa nostra», explicava aquest dijous un d’ells. El Miguel Ángel, l’home de 45 anys i de nacionalitat espanyola arrestat per matar a ganivetades l’Alla, és un expresidiari que no desperta tant carinyo a Porqueres.

 

A les 22.00 hores d’ahir dimecres a la nit, el Miguel Ángel es va personar a la comissaria de Banyoles i va confessar als agents que havia mort l’Alla. Els policies van cridar una ambulància i es van dirigir al domicili de la parella. Allà van veure que el Miguel Ángel havia dit la veritat i que ja era tard per als equips sanitaris.

 

Cansada del Miguel Ángel

 

En realitat no era la casa de la parella. Era la casa de l’Alla. Ella era qui pagava el lloguer d’aquests baixos del carrer de Canigó situats just en el límit territorial entre els municipis de Banyoles i Porqueres. L’Alla saltava d’un treball a l’altre sense parar mentre el Miguel Ángel no tenia feina, mantingut per la seva dona mentre requeia en el consum de drogues. Excompanyes de feina de l’Alla remarquen que el Miguel Ángel s’havia sotmès a tractaments de desintoxicació i que ella sempre el defensava, deia que «canviaria».

 

No hi ha cap denúncia formal per maltractaments contra el Miguel Ángel. Tampoc a ningú li consta que la colpegés. A alguna amiga sí que li va fer l’efecte que exercia sobre ella un control massa exhaustiu. La venia a buscar a la feina, la tenia «dominada». Ningú té gaire clar què veia l’Alla en el Miguel Ángel, un exprés que no amagava el seu pas per la presó –segons havia revelat l’Alla a les seves amigues, havia complert un munt d’anys entre reixes per matar un vigilant de seguretat durant un atracament a un banc, una versió no confirmada oficialment– i que tenia la cara tatuada amb dibuixos que semblaven fets al talego.

 

Fos el que fos el que lligava l’Alla al Miguel Ángel, estava desapareixent. Havia manifestat en reiterades ocasions, també en establiments comercials que freqüentava, que no podia més, que volia que se n’anés de casa seva. El Miguel Ángel, no obstant, es negava a marxar. Que un possible intent de ruptura desencadenés el crim d’ahir a la nit és una cosa que potser l’assassí confés de la dona s’avingui a aclarir als investigadors dels Mossos a càrrec d’un homicidi que s’instrueix en un jutjat de Girona.

Porqueres ha decretat tres dies de dol oficial i aquesta tarda està prevista una concentració de condemna. «Això ha sigut culpa de tothom, alguna cosa està fallant, no havia d’haver passat». Són els laments que arriben des de la gasolinera on treballava l’Alla, la cinquena víctima catalana de la violència de gènere.

 

La cinquena dona

 

Notícies relacionades

Catalunya el masclisme ha enterrat cinc dones aquest 2021. El 14 d’abril, a Manresa, la Jordina va morir escanyada. Tenia dues filles de 7 i 4 anys. El 27 d’abril, a la Bisbal del Penedès, la Pilar va morir perquè el seu nòvio –suposadament– la va ruixar amb gasolina i després li va calar foc. Tenia una filla major d’edat. L’homicidi de la Betty a Creixell va ser públic el 18 de maig però va rebre un tret a la cara i un altre al pit entre el 12 i el 13 de maig. Tenia dos fills majors d’edat. El Manuel, el presumpte assassí de la Betty, que es va suïcidar després de matar-la, tenia per la seva banda uns altres tres fills majors d’edat. També el 18 de maig, la Lucía va ser apunyalada a Corbera de Llobregat. El seu marit es va penjar després de matar-la. Tenien dos fills i el més gran, de 13 anys, va descobrir els cadàvers. Aquest any a Catalunya hi ha hagut deu fills que han perdut una mare o un pare, o tots dos, per culpa del masclisme. Quatre eren menors d’edat.

Des de l’1 de gener del 2003, data en què es va començar a comptabilitzar aquesta xacra, 1.094 dones han sigut assassinades per les seves parelles a Espanya. Des del Govern, la nova consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha remarcat que amb el final de la pandèmia s’ha entrat en un període de màxim risc per a les dones maltractades ja que els agressors estan perdent el control que, gràcies a les restriccions, han tingut sobre elles. Com sembla que ha passat amb l’Alla.