Aquestes són les mesures aprovades per a discoteques i esdeveniments massius

  • El Consell Interterritorial prohibeix fumar al carrer o espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar la distància de dos metres

  • Sanitat i les autonomies s’enfronten per les condicions d’obertura de les discoteques i les mesures comunes en restaurants

Aquestes són les mesures aprovades per a discoteques i esdeveniments massius
4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell Interterritorial de Salut ha aprovat aquest dimecres mesures comunes a tot Espanya per a restaurants i bars, l’obertura progressiva de les discoteques i la celebració d’actes massius. La Declaració d’Actuacions Coordinades (DAC) és d’obligat compliment, malgrat que set autonomies han mostrat el seu rebuig. Madrid, Andalusia, Galícia i Múrcia han votat en contra, igual com Catalunya, si bé el Govern per motius competencials. Euskadi també comparteix que el document envaeix les seves competències i per això no ha participat en la votació i Castella i Lleó i Melilla s’han abstingut.

Aquestes són les principals mesures aprovades:

Oci nocturn

L’obertura dels locals d’oci nocturn es podrà autoritzar quan la comunitat autònoma estigui fora dels nivells de risc o en nivell d’alerta 1, és a dir, per sota de 50 casos per 100.000 habitants a 14 dies.

El consum de begudes i aliments, tant en zones interiors com exteriors, es farà assegut en taules, havent d’assegurar-se el manteniment de la deguda distància de seguretat un mínim 1,5 metres entre les cadires.

No es podrà superar el 50% d’aforament màxim a l’interior del local. Si bé, les terrasses podran ocupar la totalitat de les taules, sempre assegurant la distància esmentada. Les taules tindran un límit de 6 persones a l’interior i de 10 persones a l’exterior.

L’horari de tancament d’aquests establiments serà a les 02:00 hores ampliable a les 03:00 hores.

Sense perjudici de l’anterior, quan una autonomia estigui en el nivell d’alerta 2 (100 casos per 100.000), sempre que els indicadors complementaris per a l’estimació del nivell d’alerta presentin una evolució favorable, el govern regional podrà valorar autoritzar l’obertura de discoteques, amb un aforament d’un 30% en interiors. En els nivells 3 i 4 (alt i extrem), no es permetrà que apugin la persiana.

Hostaleria

Als territoris en nivell 0 (per sota de 25 casos per 100.000 habitants), l’aforament permès serà de 50% a l’interior, podent incrementar-se en un 10% si s’aplica un alt nivell de ventilació i control de la qualitat de l’aire. A les terrasses es podran ocupar la totalitat de les taules, amb una distància d’1,5 metres entre les cadires. A més, es permet el consum en barra, mantenint la distància abans esmentada. Les taules tindran un límit de 6 persones a l’interior i de 10 a l’exterior.

En els nivells d’alerta 1 a 4, se seguirà l’establert al document d’‘Actuacions de Resposta Coordinada per al control de la transmissió de Covid-19’, conegut com a ‘semàfor’. L’horari de tancament d’aquests establiments serà com a màxim a la 01:00 hores i es deixarà de servir a les 24:00 hores.

Esdeveniments massius

En la nova normalitat i els nivells d’alerta 1 i 2, s’estableixen indicacions generals comunes com per exemple que no es permetrà fumar, ni consumir altres productes del tabac com cigarrets electrònics. La venda o consum d’aliments i begudes es realitzarà únicament en l’àrea destinada, en espais tancats. Així mateix, es reforçarà la vigilància del compliment de l’obligatorietat de l’ús de mascareta durant la permanència en l’esdeveniment, així com en els moments d’entrada i sortida. També s’inclou la recomanació que el públic assegut tingui localitats preassignades.

En els esdeveniments i activitats multitudinàries es disposarà també de cartells o altres mitjans informatius en els accessos principals i altres dependències sobre les mesures preventives i de seguretat sanitàries. I, s’adoptaran mesuras per evitar possibles aglomeracions i es disposarà d’un protocol de neteja i desinfecció.

Els aforaments permesos en cada una de les situacions (nova normalitat, nivell d’alerta 1 o 2) també s’especifiquen al document aprovat. Es pot destacar que en els dos últims nivells (alt i molt alt) no se celebraran esdeveniments multitudinaris.


Tabac

El Consell Interterritorial ha aprovat que es prohibeixi fumar a la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal de, almenys, 2 metres. Aquesta limitació serà aplicable també per a l’ús de qualsevol altre dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, catximbes o assimilats. Aquesta mesura s’havia discutit diverses vegades i algunes autonomies ja l’han implantat, però per primera vegada s’acorda a nivell nacional.


Vacunes

Després de la discussió sobre la segona dosi per als menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca, el document aprovat assenyala que les comunitats implementaran la campanya de vacunació seguint l’estratègia de vacunació aprovada per la Comissió de Salut Pública. Així mateix, assenyala que les regions hauran de disposar de tots els materials, equips i recursos necessaris per a l’administració de les vacunes que proveeixi el Ministeri de Sanitat.

Així mateix, les comunitats autònomes aportaran la informació procedent dels registres i sistemes d’informació de vacunes, o de qualsevol altre sistema amb informació d’interès en el marc de les seves competències, al Registre Estatal de Vacunació gestionat pel Ministeri de Sanitat.

Estudi de seroprevalença

El Consell Interterritorial ha acordat, a més, realitzar la cinquena ronda de l’Estudi Nacional de Seroprevalença ENE-COVID després d’arribar a l’objectiu de cobertura de vacunació del 70% de la població i, en tot cas, abans que finalitzi l’any 2021.