Abusos a menors

Els quatre maristes de Vigo que estan en el punt de mira per suposats abusos

Els quatre maristes de Vigo que estan en el punt de mira per suposats abusos

ARCHIVO

4
Es llegeix en minuts

Les denúncies de vuit exalumnes de l’escola El Pilar dels maristes de Vigo contra alguns dels religiosos que treballaven al centre aquest matí ha sacsejat l’actualitat informativa a la ciutat. Les acusacions d’abusos sexuals i físics es refereixen a fets que van tenir lloc durant els anys 60 i posen en el punt de mira quatre membres de la congregació, tots ells morts. Entre ells es troba qui va ser director del centre entre 1964 i 1969, Agustín Antón del Cueto, conegut pel nom religiós de ‘germà Pablo’. Els altres tres acusats són els germans Luis, Castañón i Miguel.

Germà Pablo

De l’exdirector del centre és del que més informació disponible existeix. Va néixer el 1927 a la localitat lleonesa de Matallana de Valmadrigal i va morir a la capital de la mateixa província el 2006, als 79 anys. Amb 12 anys va ingressar en el juniorat –període de formació espiritual– a Tui. A la mateixa localitat va fer els seus primers vots quatre anys després i la professió perpètua a Venta de Baños el 1949. Va exercir la seva activitat, a més de a Vigo, a centres de la Corunya, Segòvia, Oviedo, Santiago de Compostel·la i Lleó. A l’hemeroteca de FARO queda alguna referència a la seva activitat pública com a membre de l’escola El Pilar.

Anomenat el Cerilla, tres exalumnes l’acusen de combinar els tocaments amb autèntiques pallisses. E. F. explica a ‘El País’ que un dissabte a la tarda, jugant a l’escola, va caure en el fang. El director el va portar a la seva habitació, el va despullar i el va ficar a la banyera. «Després em va anar assecant amb una tovallola, s’hi va recrear, jo estava molt espantat, va durar uns 15 minuts», afirma. Un altre dels denunciants relata: «Amb 10 o 11 anys, el director em va cridar a direcció. Una vegada al seu despatx, em va baixar els pantalons curts, em va posar a les seves cames, es va treure una de les sabatilles negres de goma i va començar a pegar-me a les natges. Molt fort. A l’acabar va començar a acariciar-me les natges com per consolar-me pel dolor patit». Un tercer antic estudiant explica que solia colpejar-lo a les natges 20 cops de vara (sempre aquest número) amb una regla fina.

El germà Miguel

El germà Miguel és, possiblement, el més conegut a la ciutat perquè era molt actiu en l’àmbit esportiu. El 1969 va fundar, juntament amb Floriano Fernández, l’històric equip de voleibol Club Vigo. A l’entorn de l’equip se’l recordava amb afecte. De fet, se’l rememora amb molta emoció al llibre commemoratiu publicat el 2012 pel 40è aniversari de la seva primera aparició en la màxima categoria d’aquest esport a nivell espanyol.

En la denúncia pública, dues persones acusen el germà Miguel. Havia combatut a la Guerra Civil i tots el descriuen com un individu molt violent, que colpejava brutalment amb el seu bastó els nens al cap, segons ‘El País’. «Disfrutava creant pànic en els nens, no era normal, era una mala bèstia», afirma una d’aquestes persones. Aquest religiós portava moltes activitats de l’escola, del cor als equips esportius, d’handbol i voleibol. E. F. corrobora: «No desaprofitava ocasió per tocar-te, es fregava, et pessigava els mugrons, si el veies, t’escapaves». Als anys setanta el germà Miguel, que ja ha mort, va ser traslladat a la Corunya.

El germà Castañón

El germà CastañónEl marista que rep més acusacions és el germà Castañón, cinc testimonis. «Ens ficava mà a tots, t’asseia a la falda i et ficava la mà als pantalons, als genitals, mentre feies el compte. Jo tenia 10 anys», diu un dels denunciants. El germà Castañón un dia va desaparèixer i aviat va córrer el rumor que l’havien sorprès cometent un abús, i que un altre religiós, que va aparèixer amb una mà embenada, l’havia colpejat per això. Segons recorden aquestes persones, es va dir que l’havien enviat a Lleó, tot i que va tornar a l’escola de Vigo al cap d’uns anys.

Notícies relacionades

«De mi van abusar Castañón i el Chosco», afirma Javier Álvarez-Blázquez. «Tindria set anys quan tot va començar. L’esquer que utilitzaven normalment era convidar-me a un caramel o a un refresc a l’esbarjo i, amb aquest reclam, em portaven al laboratori o a una de les classes de la planta baixa. M’asseien als genolls i començaven a magrejar-me per fora i per dins dels pantalons curts grapejant-me els genitals. Recordo especialment l’alè fètid, els panteixos del Chosco i la seva sotana trencada, bruta i pudent. Era un nen molt petit i no entenia el que estava passant. Tampoc podia suportar la burla que ens feien els companys de cursos superiors als que sortíem del laboratori o de les classes on es portaven a terme els abusos. Ells sabien bé el que estava passant perquè, sens dubte, ja ho havien patit en el seu moment». Un altre alumne relata que Castañón el portava amb el seu germà al laboratori i els masturbava a tots dos: «Recordo la seva respiració excitada».

Germà Luis

Tres testimonis, en total, acusen el germà Luis, anomenat el Chosco. Celso X. López Pazos, un altre denunciant, afirmava: «Amb qualsevol pretext ens trucava perquè anéssim a parlar amb ell, a l’esbarjo o ens enxampava a l’acabar les classes. M’acostava cap a ell agafant-me pels canells i em balancejava cap al seu cos, que estava amb les cames obertes. I així 5 o 10 minuts mentre em parlava de no sé què. Suposo que m’utilitzaria com un objecte sexual per excitar-se. Aquest mètode del balanceig era generalitzat».