On Catalunya

SALUT PÚBLICA

Tanca la platja de Sant Adrià després de detectar-se elements cancerígens

L’ajuntament clausura l’espai provisionalment fins a rebre nous informes

1
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs ha tancat provisionalment la seva platja després que s’hagin detectat elements cancerígens que sobrepassen els nivells tolerables. El consistori ha pres aquesta decisió després d’accedir a un estudi sobre la contaminació a la capa superficial de la sorra, avançant per Tot Barcelona. Segons ha determinat aquesta anàlisi, existeix risc per a la salut en una zona de la platja, especialment per als banyistes de menor edat.

La clausura es va fer efectiva aquest dissabte i la platja continuarà sent inaccessible fins que l’ajuntament rebi nous informes o concreti les actuacions que ha de portar a terme per canviar la seva situació. L’estudi revela que la platja de Sant Adrià pateix acumulacions de plom per sobre dels nivells permesos. A més, també supera el límit recomanable de presència d’altres materials, com el cobalt o coure. Les mostres també han assenyalat la presència massa alta d’arsènic, níquel, zinc, molibdè, vanadi i benzopirè.

Actuació municipal

Desde l’any 2018 l’Ajuntament de Sant Adrià està portant a terme accions per valorar la situació del terra en espais potencialment contaminats del municipi. Un d’aquests espais és el front litoral, on històricament s’han ubicat moltes indústries.

Notícies relacionades

En aquest marc d’actuacions, l’any 2020 el consistori va encarregar un informe sobre la platja al Consorci del Besòs que va concloure que la capa superficial de la sorra no implicava risc per a la salut de les persones. A l’informe també s’indicava que això podria canviar en cas que es produïssin moviments de terra o determinats fenòmens atmosfèrics, condicions que s’han produït, ja que durant aquest any hi ha hagut temporals i una actuació a la platja, segons un comunicat emès per l’equip municipal de Sant Adrià.

Una vegada acabada l’actuació a la platja, l’Ajuntament va demanar un nou estudi que ha determinat que hi ha risc per a la salut en un zona concreta de la platja. El consistori, en vista d’aquest resultat, ha demanat nous informes al Consorci del Besòs i l’Agència Catalana de Residus, i ha decidit tancar la platja amb caràcter preventiu i prioritzant la protecció de la salut de les persones, ja que s’inicia la temporada de bany. Aquesta situació no es revertirà fins que no es tinguin els informes definitius.