Segona dosi de la vacuna a menors de 60

Així és el consentiment informat per repetir amb la vacuna d’AstraZeneca: això és el que firmes

  • Els afectats amb la primera dosi i que no vulguin la segona de Pfizer hauran de mostrar el seu rebuig exprés

  • Espanya va desaconsellar el 8 d’abril la Vaxzevria per a aquesta franja d’edat i això va deixar als llimbs gairebé dos milions de persones

3
Es llegeix en minuts

Els menors de 60 que hagin rebut una primera dosi d’AstraZeneca i no vulguin la segona de Pfizer hauran de deixar-ho per escrit i firmar un consentiment informat en què s’explicita el seu rebuig de rebre una vacuna diferent, així com la seva petició expressa de repetir companyia per immunitzar-se. El document, a més, exigeix que es manifesti conèixer els riscos de la decisió.

Després de rebre l’informe favorable del Comitè de Bioètica d’Espanya perquè aquest grup de pacients pugui optar a completar la seva pauta amb el sèrum anglosuec si no volen el de Pfizer, el Ministeri de Sanitat ha incorporat una nota a la setena actualització de l’estratègia de vacunació amb aquesta possibilitat i un annex amb una proposta del formulari que hauran de completar.

Document

Al text, es recorda la notificació en les últimes setmanes d’alguns casos de trombosi de grans vasos, cerebral i abdominal (síndrome de trombosi amb trombocitopènia) que, «si bé són molt infreqüents, també es consideren greus» i que «semblen incrementar-se a mesura que disminueix l’edat».

El formulari

Va ser per això que el passat 8 d’abril Espanya va desaconsellar Vaxzevria (nom comercial d’AstraZeneca) per als menors de 60 anys, cosa que va deixar als llimbs les segones dosis dels gairebé dos milions de ciutadans que van rebre des del febrer una primera injecció d’aquest preparat.

Després d’ampliar per a aquest grup l’interval entre dosis de 12 a 16 setmanes mentre es recopilava més evidència científica sobre l’eficàcia i seguretat d’administrar-los una pauta heteròloga, la Comissió de Salut Pública va decidir dimarts passat que se’ls punxés una segona injecció de Pfizer. És amb aquestes dades que aquests pacients, majoritàriament treballadors essencials per sota dels 55 anys, hauran de decidir si completen la pauta amb Pfizer o s’hi neguen, per a la qual cosa hauran de firmar un consentiment informat.

«Com que vostè ha expressat el seu rebuig a vacunar-se amb Comirnaty, de Pfizer/BioNTech, a la segona dosi, i per evitar els riscos que per a la seva salut i la salut de la col·lectivitat tindria no completar les dues dosis de la vacuna que estan planificades, i conforme al que disposa l’article 2 de la Llei 41/2002, l’apartat 4 de la qual estableix que la negativa al tractament pel pacient o usuari constarà per escrit», el pacient haurà d’expressar per escrit aquesta negativa.

A més d’aquest rebuig de rebre un fàrmac diferent al de AstraZeneca, el pacient haurà d’expressar la seva «petició de ser vacunat amb una segona dosi de Vaxzevria», manifestant, a més, «ser coneixedor de l’infreqüent risc de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia».

Risc de trombosi

Notícies relacionades

Com argumenta el Comitè de Bioètica al seu dictamen emès aquest divendres, no és necessari que «el protocol de consentiment ad hoc» per a aquests casos concrets sigui «molt prolix en l’explicació quant a altres riscos, més enllà de l’esmentat de trombosi». I això perquè en riscos menys greus «opera el consentiment oral» i la persona ja ha pres la decisió de quina vol, «sent la vacuna d’AstraZeneca l’única alternativa per salvar el seu rebuig i el risc per a la salut col·lectiva que es deriva que algú es quedi sense vacunar en segona dosi»

Aquesta opció hauria de venir suportada, com a garantia, per un consentiment que acrediti, fonamentalment, que l’individu rebutja, sense que s’exigeixi explicar o argumentar les raons, vacunar-se amb segona dosi de la vacuna d’ARNm i que només acceptaria vacunar-se amb segona dosi de la d’AstraZeneca, sent coneixedor i acceptant el risc.