Tornada a l’escola

Els estudiants de 12 a 16 anys podran ser vacunats a l’inici del curs vinent

  • Sanitat i Educació confirmen que si Europa ho aprova, els estudiants d’ESO rebran el sèrum al setembre

Els estudiants de 12 a 16 anys podran ser vacunats a l’inici del curs vinent
3
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Si l’Agència Europea del Medicament ho aprova i el Consell Interterritorial entre el Govern i les autonomies ho ratifica, a Espanya seran vacunats els nens i les nenes de 12 a 16 anys a principis del pròxim curs escolar. Així ho acaba d’anunciar la ministra de Sanitat, Carolina Darias, després de la reunió amb la titular d’Educació, Isabel Celaá, i els consellers dels dos rams per establir les directrius de l’any acadèmic 2021-22. «Rebrem aquestes vacunes per als estudiants amb els braços oberts», ha somrigut Celaá.

El curs que ve, doncs, podria començar amb els estudiants d’ESO immunitzats. Aquest seria el gran canvi respecte a l’any acadèmic que ja està arribant al final. A més, el nombre d’alumnes per aula tornarà a ser el d’abans de la pandèmia i s’adaptarà a les ràtios establertes a cada autonomia, una xifra que ronda els 25 estudiants a primària i els 30 a secundària. Tot i que estava previst continuar amb els grups reduïts com a precaució davant el virus, finalment, el Ministeri d’Educació i les autonomies han acordat tornar a la situació prèvia a la pandèmia i a un màxim d’alumnes segons les ràtios establertes. Malgrat això, la ministra Celaá ha recordat els 10.000 milions de fons europeus destinats a educació, sanitat i polítiques socials i ha insistit que, malgrat la desaparició dels grups reduïts, les autonomies han de mantenir el professorat de reforç contractat aquest any acadèmic. «Hem de continuar comptant amb aquests recursos humans», ha recalcat.

En els altres aspectes, el curs serà bastant semblant al present: mascareta obligatòria per als professors i alumnes a partir dels 6 anys a l’interior de les aules (a l’exterior, ja es decidirà en funció de l’estat de la pandèmia), entrades i sortides esglaonades, distància interpersonal d’1,5 metres, rentat constant de mans, desinfecció de material, ventilació permanent i protocol Covid per a la gestió dels casos.

D’aquí al setembre és molt probable que l’epidèmia estigui molt més controlada i, amb tota probabilitat, les mesures canviaran. El document aprovat en la reunió d’aquesta tarda és un document «viu i dinàmic», en paraules de Darias.

Espanya, per fi, ha baixat del nivell alt de contagi i ara està en una mitjana de 144 casos per 100.00 habitants, amb la qual cosa s’ha aconseguit sortir del risc alt. En alguns territoris, la taxa està més disparada, com Euskadi (266), Madrid (247) i Catalunya (159). Fernando Simón va explicar la setmana passada que si tot segueix com fins ara i els contagis i la saturació hospitalària es van reduint gradualment i el ritme de vacunació continua amb velocitat de creuer, és molt probable que «en no molts dies» es pugui relaxar l’ús de la mascareta a l’aire lliure. Sense aquesta mesura de protecció caldrà reforçar-ne d’altres. Per exemple, la distància interpersonal.

Celaá i Darias han explicat que les mesures es revisaran en funció de la situació epidemiològica. Si a la immunitat de grup (70% de la població vacunada) s’arriba el 20 d’agost, com indiquen les previsions oficials, és de suposar que al setembre la circulació del virus estigui controlada però no liquidada. «La dimensió mundial de la pandèmia fa necessari mantenir un escenari de prudència».

Aquesta prudència es tradueix en el fet de mantenir pràcticament les mateixes mesures que han aconseguit aquest any que les escoles siguin un dels pocs espais segurs davant el virus. En tot aquest temps, el nombre d’aules confinades no ha superat el 2%. «Les escoles no han sigut ni de bon tros la bomba de rellotgeria que molts van anunciar», ha assenyalat la titular d’Educació.

Notícies relacionades

Conscient de la importància de l’educació com a «font de salut dels menors i motor de l’economia», el Govern –un any més– vol garantir la presencialitat en tots els àmbits. En l’improbable cas que la pandèmia anés a pitjor, a partir de 3r d’ESO es podria passar a la semipresencialitat.

Com a norma general, es continuarà imposant la distància interpersonal d’1,5 metres (o 1,2, segons els casos i sempre amb l’objectiu de mantenir la presencialitat). Entre els estudiants més petits, aquesta distància és més difícil de mantenir, així que el document aprovat pel Govern i les autonomies demanen que aquestes classes es continuïn comportant com una bombolla. El text recorda que la població adolescent té una capacitat de transmetre la Covid-19 similar al de les persones adultes i que, de fet, l’ESO i el Batxillerat són les etapes educatives en què hi ha hagut més brots.