Prova internacional

L’Hospital del Mar lidera un assaig per lluitar contra el càncer de pròstata

Avalua l’eficàcia d’una nova sonda per a la localització del gangli sentinella

L’Hospital del Mar lidera un assaig per lluitar contra el càncer de pròstata
1
Es llegeix en minuts

L’Hospital del Mar de Barcelona lidera un assaig clínic internacional per avaluar l’eficàcia d’una nova sonda per a la localització del gangli sentinella en pacients amb càncer de pròstata, amb la qual es preveu augmentar la sensibilitat de detecció del tumor. 

En un comunicat, el centre sanitari ha detallat que el nou equip consisteix en una sonda flexible miniaturitzada que permet millorar la detecció del marcador, una molècula radioactiva injectada en el pacient per localitzar el primer gangli en el qual drena el tumor. 

Aquesta sonda de tecnologia SENSEI, desenvolupada per l’empresa del Regne Unit Lightpoint Medical amb el recolzament del Servei d’Urologia de l’Hospital del Mar, s’aplicarà a Barcelona i a cinc hospitals d’Alemanya, França, el Regne Unit, Holanda i Bèlgica. 

A la cavitat abdominal

«Es tracta d’un dispositiu ‘drop-in’, una sonda amb un cable que s’introdueix a la cavitat abdominal del pacient i que es pot manipular amb l’instrumental habitual», ha explicat el coordinador de l’estudi i investigador en càncer genitourinari de l’Institut d’Investigació Hospital del Mar (IMIM), Lluís Fumadó.

En paraules de Fumadó, l’avantatge d’aquest dispositiu és que incrementa les possibilitats de detectar el gangli sentinella a l’adaptar-se millor que les sondes rígides a l’anatomia del pacient.

La tècnica estudiada consisteix a injectar una molècula radioactiva al tumor per detectar el seu primer gangli de drenatge, extreure’l i analitzar-lo per observar si presenta cèl·lules tumorals. 

Notícies relacionades

Aquesta tecnologia, segons Fumadó, «promet un avenç significatiu en el tractament del càncer de pròstata», un dels tumors més freqüents en els homes, que afecta un de cada sis homes.

Segons dades de l’Hospital del Mar, el 2018 es van diagnosticar un total de 4.271 casos nous i la incidència creix anualment per la seva associació amb l’edat. EFE