Problemes amb el repartiment

La UE no renovarà el contracte amb AstraZeneca més enllà del juny

  • Les autoritats europees prenen aquesta decisió després de l’incompliment del compromís d’entrega de les vacunes

La UE no renovarà el contracte amb AstraZeneca més enllà del juny
1
Es llegeix en minuts

El comissari europeu per al Mercat Interior, Thierry Breton, ha anunciat aquest diumenge que la Unió Europea no renovarà el contracte amb la companyia farmacèutica AstraZeneca més enllà del juny. Tot i que ha matisat un «per ara».

Aquestes declaracions ratifiquen una opció que ja estava sobre la taula des que la Comissió Europea va presentar el mes passat una demanda contra la companyia per haver incomplert el seu compromís d’entregar als Estats membres les dosis contractades de la seva vacuna contra la Covid-19. «No renovarem les comandes després del juny. Ja veurem què passa», ha declarat Breton a France Inter.

«Comencem» a renovar el contracte amb Pfizer/BioNTech, però «n’hi haurà d’altres», va assegurar. «Comencem amb Pfizer perquè estem treballant sobre la segona fase, les vacunes de segona generació», va assenyalar. Es tracta de «situar-se abans que els altres» països per prosseguir amb la campanya de vacunació, va afegir.

Problemes de subministrament

Els problemes d’AstraZeneca per complir el repartiment estipulat en el contracte amb la UE han enfrontat des de fa mesos la companyia amb la Comissió Europea. Estava previst que durant el primer trimestre de l’any entregués 120 milions de dosis als Estats membres i només en va repartir 30.

Brussel·les va arribar a enviar una carta a AstraZeneca per iniciar un procediment amistós de resolució de disputes. Després de constatar que aquest pas intermedi no facilitava una solució, l’Executiu comunitari va prendre la decisió de portar la qüestió a la justícia belga.

Notícies relacionades

L’Agència Europea del Medicament (EMA) va donar el 29 de gener llum verda a la vacuna de la farmacèutica d’Oxford-AstraZeneca, que es va convertir així en la tercera autoritzada a la Unió Europea després de les de Pfizer-BioNTech i Moderna. AstraZeneca va estar a l’ull de l’huracà per diversos casos de trombosis greus registrats en persones a qui es va inocular l’injectable. Diferents països, entre els quals Espanya, van decidir suspendre provisionalment la vacunació a l’espera de la investigació oberta per l’EMA. L’OMS, per la seva banda, va insistir a recomanar-ne l’ús. 

Per a la seva estratègia d’immunització, la UE aposta clarament pels fàrmacs de tecnologia d’ARN missatger, com els de Pfizer/BioNTech i Moderna.