«¿On caurà el coet xinès descontrolat? La Unió Europea activa la vigilància

  • Tant la Xina com la UE veuen improbable que caigui en zones poblades del planeta

  • Admeten que les prediccions són encara molt incertes, ja que l’objecte està descontrolat

«¿On caurà el coet xinès descontrolat? La Unió Europea activa la vigilància
2
Es llegeix en minuts

El Servei de Vigilància i Seguiment Espacial de la Unió Europea (EUSST) està monitorant el coet xinès que està fora de control, però veu poc probable que en caiguin restes en zones poblades de la Terra. El coet (un Long March 5B) va ser utilitzat la setmana passada per la Xina per llançar a l’espai un dels mòduls de la seva futura estació espacial, i s’espera que al llarg del cap de setmana impacti amb l’atmosfera terrestre, cosa que ha provocat preocupació davant la probable caiguda a la Terra d’algunes restes i l’activació de diferents serveis de vigilància espacial.

Entre aquests, el Servei de Vigilància i Seguiment Espacial de la UE, un consorci internacional del qual formen part diverses agències espacials i organismes públics de nombrosos països europeus, i entre els quals, el Centre per al Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació espanyol. Aquest consorci està des de fa diversos dies monitorant el retorn a l’atmosfera terrestre de l’objecte gegant espacial xinès, que té una massa estimada d’entre 17 i 21 tones i una mida d’aproximadament 30 metres, i ha observat que aquestes dimensions el converteixen en un dels trossos més grans que tornen a la Terra i que, per tant, «mereix un monitoratge acurat».

La xarxa de sensors i radars d’aquest servei de vigilància espacial està observant l’objecte «de prop» i ha comprovat que està caient, i ha reduït la finestra d’entrada a l’atmosfera terrestre a un període comprès entre els dies 8 i 9 de maig.

Les dades que ha publicat en obert aquest consorci revelen que l’objecte porta una inclinació que suggereix en principi que les seves restes o «runa» caurien en una regió de la Terra coberta majoritàriament per l’oceà o àrees deshabitades, i ha afirmat que la probabilitat estadística d’un impacte en àrees poblades «és baixa».

Notícies relacionades

Precisa, també, que les prediccions són encara molt incertes, ja que l’objecte està descontrolat, i les estimacions més aproximades sobre el lloc on caurien aquestes restes només serà possible fer-les unes quantes hores abans del reingrés real de l’objecte a l’atmosfera terrestre.

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha assegurat al seu compte de Twitter que la majoria de les restes «es desintegraran durant la reentrada a l’atmosfera», i ha explicat que Espanya està proporcionant dades del seu radar a la base de Morón de la Frontera (Sevilla) al consorci encarregat de realitzar el seguiment del coet.