La lluita contra la pandèmia

La justícia avala el toc de queda a les Balears després del final de l’estat d’alarma

  • El Tribunal Superior de Justícia de les Balears recolza les restriccions proposades pel Govern autonòmic

  • Entre les mesures, controls d’accés a la comunitat i les limitacions de les reunions socials a un màxim de 6 persones

  • També recolza l’aforament del 50% als llocs de culte

2
Es llegeix en minuts

La Sala Contenciosa del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) ha avançat aquest dijous que autoritza les mesures sanitàries presentades pel Govern balear perquè entrin en vigor una vegada decaigui l’estat d’alarma, aquest diumenge 9 de maig. Segons ha informat el departament de premsa del TSJIB, els magistrats han adoptat aquesta decisió amb la votació de tres a favor i dos en contra. Durant els pròximes dies es notificarà la resolució.

El tribunal es pronuncia així sobre el paquet de restriccions que el Govern balear va aprovar i li va remetre per a la validació judicial. Les mesures aprovades regiran entre els dies 9 i 23 de maig. Contemplen limitar els desplaçaments i la circulació per vies públiques (toc de queda) entre les 23.00 i les 06.00 hores –només estaran permesos els que es portin a terme per causes essencials– i els controls per a l’entrada a la comunitat.

D’aquesta forma, les persones procedents d’altres comunitats o ciutats autònomes que pretenguin entrar a les Illes s’han de sotmetre a un control sobre el motiu del desplaçament i, en el seu cas, a un control sanitari. Així mateix, sempre que hagin superat les 72 hores fora de la comunitat, han de presentar una PDIA per SARS-CoV-2 amb resultat negatiu o sotmetre’s a un test d’antígens a l’arribada a les Balears, fer-se una PCR en les següents 48 hores o mantenir una quarantena de deu dies. Aquestes proves són sufragades per la comunitat en el cas dels residents o de les persones que viatgin amb causa justificada, i pels mateixos passatgers si no es desplacen per un dels motius recollits en l’acord.

Notícies relacionades

D’altra banda, únicament es poden portar a terme reunions i trobades familiars i socials d’un màxim de sis persones a l’interior o a l’exterior, tant en espais públics, com privats. A l’interior únicament es poden realitzar reunions, com a màxim, de dues bombolles de convivència, tot i que no estan incloses en aquesta limitació les activitats laborals, les institucionals, les de transport i les dels centres docents, ni les activitats esportives o culturals.

Finalment, l’acord estableix limitacions a l’aforament de les celebracions o la permanència de persones en llocs de culte. Així, no es pot superar el 50% de la capacitat i s’ha d’assegurar la distància d’almenys un metre i mig entre persones de diferents nuclis de convivència.