La lluita contra la pandèmia

Moderna adapta la seva vacuna a noves variants de la Covid i introdueix una tercera dosi

  • Un nou estudi eleva a més del 95% l’eficàcia de l’injectable de Pfizer amb la dosi completa

Moderna adapta la seva vacuna a noves variants de la Covid i introdueix una tercera dosi
3
Es llegeix en minuts

La firma nord-americana de biotecnologia Moderna ha divulgat dades inicials d’un petit assaig clínic després d’adaptar la seva vacuna contra el coronavirus a les noves variants. L’estudi ha determinat que una tercera dosi de reforç millora la resposta immunitària de les persones contra aquestes variants. «Ens encoratgen aquestes noves dades, que reforcen la confiança que la nostra estratègia de reforç ha de protegir contra aquestes variants acabades de detectar», ha remarcat el director executiu de l’empresa, Stephane Bancel.

L’assaig va avaluar quaranta participants per determinar els seus nivells d’anticossos neutralitzants entre sis i vuit mesos després d’haver rebut les dues dosis de la pauta inicial. Una tercera injecció de la vacuna Moderna original o un reforç específic van millorar els nivells d’anticossos contra dues variants importants, les detectades a Sud-àfrica i el Brasil. El reforç específic de la variant va funcionar millor que la injecció original, i va produir gairebé el doble d’anticossos neutralitzants.

La farmacèutica nord-americana també està provant un tercer tipus de reforç, que és una combinació dels altres dos tipus, i planeja anunciar-ne els resultats aviat. Els anticossos neutralitzants són proteïnes produïdes pel sistema immunològic que es dissenyen a mida per unir-se a una estructura específica d’un microbi. En el cas del coronavirus, aquestes són les seves proteïnes punxegudes, que esquitxen la superfície donant-li el distintiu aspecte de corona i la unió a aquests pics evita que el virus s’adhereixi i envaeixi les nostres cèl·lules.

Pfizer, eficaç en més del 95%

No és l’única farmacèutica amb novetats. Un vast estudi ha confirmat l’eficàcia de la vacuna anti-Covid-19 de Pfizer. Segons un estudi realitzat a Israel, el més gran fins a la data amb dades de la vida real, la vacuna Pfizer-BioNTech és eficaç contra la Covid-19 en més del 95%, però el nivell d’efectivitat cau considerablement si es rep només una de les dues dosis.

L’estudi, realitzat amb la participació de científics de Pfizer i del Govern israelià, ha sigut publicat a la revista mèdica ‘The Lancet’. Segons els seus autors, les dades confirmen «els beneficis per a la salut pública d’un programa nacional de vacunació» i que la vacunació «ha sigut el principal motor de la caiguda de les infeccions per Covid-19». Adverteixen, no obstant, que cal ser prudents a l’hora de generalitzar aquestes conclusions a altres països, perquè la velocitat dels programes de vacunació i l’evolució de la pandèmia varien d’un estat a l’altre.

Aquest estudi és la versió publicada i revisada per altres científics independents dels primers resultats revelats al març per Pfizer i pel Ministeri de Salut israelià. Es basa en les dades obtingudes entre el 24 de gener i el 3 d’abril, quan el 72% dels majors de 16 anys (gairebé 5 milions de persones) i el 90% dels de més de 65 a Israel havien rebut les dues dosis de la vacuna de Pfizer-BioNTech.

Notícies relacionades

L’anàlisi aborda sobretot l’eficàcia de la vacuna contra la variant britànica (anomenada B.1.1.7), que era predominant al país. Mostra que la vacuna és «altament eficaç» en els majors de 16 anys set dies després de la segona dosi: protegeix el 95,3% contra les infeccions, el 97,2% contra les hospitalitzacions i el 96,7% contra la mort. Els nivells de protecció són similars per a les persones de més de 85 anys.

Però baixen dràsticament quan les persones han rebut només una de les dues dosis: el 57,7% contra la infecció, el 75,7% contra l’hospitalització i el 77% contra la mort en els majors de 16 anys. L’estudi «mostra la importància d’una vacunació completa en adults», amb dues dosis, estimen els autors. A més, segons ells, una sola dosi també podria protegir menys temps, sobretot amb l’aparició de variants més resistents a la vacuna.