Exàmens en un mes

Catalunya manté la mascareta obligatòria durant la selectivitat

  • Les proves d’accés a la universitat seran els pròxims 8, 9, 10 i 11 de juny a Catalunya

Catalunya manté la mascareta obligatòria durant la selectivitat
3
Es llegeix en minuts

Les proves d’accés a la universitat (PAU) –ara anomenada avaluació del batxillerat per a l’accés a la universitat (EBAU)– es portaran a terme a Catalunya entre els dies 8 i 11 de juny i mantindran l’estructura i organització que es va aplicar en la convocatòria de l’any passat, segons fonts de la Secretària d’Universitats de la Generalitat. En la convocatòria del 2021, «es mantindran les adaptacions adoptades en la del 2020», amb la diferència que les PAU «tornen a les dates de sempre», al mes de juny, tot i que, com l’any passat, es continuaran portant a terme en quatre dies en lloc dels tres que eren habituals abans de la pandèmia. La finestres s’hauran de mantenir obertes durant tota la durada de les proves i, a més, l’ús de mascareta serà obligatori durant els exàmens, a diferència de la selectivitat de l’any passat.

«Les mesures de seguretat són, en principi, les mateixes que l’any passat. Però en l’última edició, la decisió de poder treure’s la mascareta per fer l’examen la va prendre el Procicat el mateix dia de les proves», afirmen fonts d’Universitats, que adverteixen que, si bé en aquests moments, «l’ús de la mascareta és obligatori, arribat el moment informarem de qualsevol canvi que es pugui produir, en funció del que dictaminin les autoritats sanitàries».

Així, com en l’edició del 2020, les proves estaran marcades per més distanciament entre alumnes i altres mesures d’higiene, i més flexibilitat en les opcions a desenvolupar per l’alumne en cada prova. De la mateixa manera que el 2020, es mantindran tres franges horàries per als exàmens, que són de 09.00 a 10.30, de 12.00 a 13.30h i de 15.00 a 16.30, i les pauses entre proves es destinaran a la neteja i desinfecció de les instal·lacions.

Com l’any passat, els exàmens seran a universitats, però també a centres de secundària, públics i concertats, per habilitar més espais i afavorir el compliment de les mesures de seguretat i higiene establertes per les autoritats sanitàries per fer front a la Covid.

La dificultat d’un curs híbrid

Tal com va acordar la Comissió d’Accés i Assumptes Estudiantils (CAAE) del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) el 31 de març passat, qualsevol adaptació en els exàmens de la PAU s’haurà de portar a terme tenint en compte que els centres de batxillerat, com la resta de centres, són autònoms en el disseny de la temporització dels continguts i les activitats d’aprenentatge, per la qual cosa les possibles adaptacions no poden ser una reducció dels temaris, ja que aquesta mesura podria implicar un desavantatge inicial important, molts estudiants ja han anunciat el seu descontentament en vista de la situació, que els sembla poc adequada a la realitat que els ha tocat viure. «No entenc per què no adapten els exàmens quant a temari i pensen una mica en el curs que hem tingut. La meitat ha sigut des de casa i no hem pogut aprendre com altres anys. Per exemple jo mateixa he fet tot el curs de manera híbrida» diu Laura Castells, estudiant de segon de batxillerat científic.

La pandèmia va exigir que s’introduïssin canvis en la selectivitat del 2020, que es mantenen el 2021, convertint l’examen en una prova més flexible, amb més optativitat i amb puntuacions adaptades a les circumstàncies, tot i que per a estudiants de batxillerats científics sembla que no és suficient. «Moltes de les meves classes són pràctiques i necessito preparar-me exercicis que costen d’entendre, però és clar, des de casa i seguint al professor a través d’un vídeo no és el mateix, crec que no hem tingut tant temps per preparar-nos tampoc», afirma la Laura.

El cessament de l’activitat lectiva per l’evolució de la pandèmia i el difícil curs que han patit milers d’estudiants, converteixen les proves d’aquest any en un repte tant per a alumnes com professors.

Adaptació dels exàmens

Notícies relacionades

Adaptació dels exàmensLa comissió organitzadora de les proves EBAU, en què es troben representades les set universitats públiques del sistema universitari català, amb l’assessorament de les persones responsables d’elaborar els exàmens de cada matèria, ha considerat oportú i prioritari adaptar lleugerament els exàmens preservant en cada matèria , tant com sigui possible, la tipologia i l’estructura interna habituals dels diferents exercicis, problemes o qüestions que integren el conjunt de l’examen, i adaptar, en el seu cas, la puntuació d’aquests.

D’altra banda, ja que habitualment els models dels exàmens segueixen una estructura única, aquests canvis es reflectiran només en els enunciats i quaderns d’examen que s’administraran durant les proves.