Contrast entre barris

Barcelona, Badalona i Girona, les ciutats de Catalunya amb més desigualtats

Segons l’Idescat, és als municipis grans on es produeixen els contrastos socioeconòmics més marcats

2
Es llegeix en minuts

Barcelona, Badalona i Girona són els municipis de Catalunya amb més contrast socioeconòmic entre barris, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), que ha desenvolupat un nou índex que mesura el nivell socioeconòmic per territoris.

Segons l’Idescat, és als municipis grans on es produeixen els contrastos socioeconòmics més marcats i on es troben tant els nivells més alts com els més baixos.

Aquesta nova estadística que mesura l’índex socioeconòmic territorial (IST) sintetitza en un únic valor diverses característiques socioeconòmiques de la població comptabilitzant sis indicadors: població ocupada, treballadors de baixa qualificació, població amb estudis baixos, població jove sense estudis postobligatoris, estrangers de països de renda baixa o mitja i renda mitjana per persona.

Sis categories

El valor mitjà del conjunt de Catalunya és 100, per tant, quan un valor de l’IST és inferior a 100 equival a un nivell socioeconòmic inferior a la mitjana catalana i, com més baix sigui el valor de l’IST, més baix és el nivell socioeconòmic del territori que representa. 

Així, l’Idescat ha definit 6 categories de nivell socioeconòmic segons el valor de l’IST: molt baix (menys de 75), baix (de 75 a 90), mitjà-baix (de 90 a 100), mitjà-alt (de 100 a 110), alt (de 110 a 125) i molt alt (més de 125).

L’Idescat, que ressalta que als 23 municipis de més de 50.000 habitants viuen 4 milions de persones, que sumen més de la meitat de la població de Catalunya, assenyala que, amb aquest nou índex, és Barcelona el municipi amb més contrast entre barris.

Dades del 2018

Els resultats del municipi de Barcelona s’ofereixen també pels 73 barris de la ciutat, a més de les 190 agrupacions censals que s’han definit. L’any 2018, els barris de Barcelona amb més nivell socioeconòmic eren Les Tres Torres (136,3), Sant Gervasi-Galvany (131,8) i Sant Gervasi-La Bonanova (130,2) i els de menys nivell socioeconòmic eren Ciutat Meridiana (67), Trinitat Vella (73,4) i Torre Baró (73,8). L’IST del conjunt del municipi de Barcelona era de 108,9.

La segueix Badalona, amb contrast entre Sant Roc oest – sector Plaça de Camarón de la Isla (IST 51,8) i Badalona centre (IST 123,1). 

En tercer lloc, Girona, amb diferències entre el barri de la Font de la Pólvora-Vila-roja (IST 57,4) i Girona Montjuïc (IST 126,1).

Notícies relacionades

Segons aquesta nova estadística, Sabadell, Terrassa i Mataró són altres municipis amb importants contrastos socioeconòmics. A Sabadell, els valors extrems es localitzen a Can Puiggener (IST 63,7) i Sabadell centre, Museu d’Art-Imperial (IST 125,8), mentre que a Terrassa n’hi ha entre Can Anglada (IST 64,3) i Terrassa centre-Estació del Nord (IST 122,5).

A Mataró, el contrast més accentuat es troba entre el barri de Rocafonda (IST 63,9) i l’Eixample (IST 118,4).

Temes:

Pobresa