Hospitalització domiciliària

Can Ruti realitza la primera cirurgia de reducció d’estómac sense ingrés

La jove intervinguda va poder tornar a casa el mateix dia

Can Ruti realitza la primera cirurgia de reducció d’estómac sense ingrés
2
Es llegeix en minuts

L’Hospital Germans Trias i Pujol ha portat a terme la primera cirurgia bariàtrica robòtica, més coneguda com a reducció d’estómac, sense ingrés convencional, una operació a què es va sotmetre una pacient jove amb obesitat mòrbida que, hores després de la intervenció, va poder anar-se’n a casa.

Tal com ha informat el centre, l’operació, la primera d’aquest tipus que es practica a Espanya sense ingrés, la va realitzar el 6 d’abril passat el Servei de Cirurgia General i Digestiva de Can Ruti, que va permetre a la pacient tornar a casa seva en règim d’hospitalització a domicili.

El postoperatori

No obstant, el primer i segon dia del postoperatori, professionals de la Unitat d’Hospitalització a domicili van visitar la pacient per comprovar-ne la correcta evolució, valorar el control del dolor i si era necessari ajustar el tractament.

A més, un cirurgià es va connectar amb la jove via telemàtica per valorar possibles complicacions quirúrgiques, les ferides i la tolerància a la dieta oral.

«Fer la recuperació d’una intervenció quirúrgica al mateix propi suposa un benestar per als pacients. Amb una bona coordinació entre els cirurgians i l’equip de l’Hospitalització a domicili i afegint les noves tecnologies que permeten tenir el malalt telemonitoritzat des de casa, es pot donar la seguretat clínica necessària i evitar estades a l’hospital», ha asseverat la responsable d’aquesta unitat, Glòria Bonet.

Un nou model

La cirurgia es va portar a terme en el marc d’un projecte de remodelació dels circuits quirúrgics fruit de la col·laboració entre la Coordinació de Quiròfans del Can Ruti, diferents serveis quirúrgics i la Unitat d’Hospitalització a domicili.

«Aquest procediment és la punta de llança d’un nou model que estem treballant des de l’últim any i que suposa un canvi de paradigma en els circuits quirúrgics actuals i en el maneig postoperatori en algunes cirurgies d’alta i mitja complexitat», ha explicat la coordinadora de quiròfans, Esther Martínez.

D’acord amb l’especialista, el projecte inclou diferents intervencions i serveis quirúrgics, com el Servei d’Urologia amb les prostatectomies robòtiques en pacients seleccionats i les colecistectomies laparoscòpiques del Servei de Cirurgia General i Digestiva.

Una senzilla formació

Notícies relacionades

Els professionals de la Unitat d’Obesitat Mòrbida estimen poder fer entre deu i quinze procediments d’aquest tipus durant el 2021 als quals poden sotmetre’s pacients que no pateixin obesitat extrema o patologia associada important per minimitzar els riscos de complicacions postoperatòries.

També han de seguir una senzilla formació per a l’ús del dispositiu intel·ligent Revita, que permet realitzar una visita mèdica telemàtica i el monitoratge a distància de la tensió arterial, freqüència cardíaca, temperatura i saturació d’oxigen.