ESTUDI DE TERRITORI

El 28% de la població urbana viu amb soroll excessiu durant la nit

La contaminació acústica s’acarnissa sobretot amb Barcelona però durant el dia és encara superior a Girona

El 28% de la població urbana viu amb soroll excessiu durant la nit
2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest és un d’aquests estudis que posen ciència a un secret a crits. En aquest cas, el fet que la població de les grans concentracions urbanes està exposada a uns nivells de soroll inquietants. Segons un estudi fet públic aquest dimecres pel Departament de Territori i Sostenibilitat, el 27,8% dels habitants dels 21 municipis més poblats de Catalunya (3,2 milions de persones) estan exposats a un terrabastall excessiu durant la nit (superior als 55 decibels). Durant el dia es redueix a poc menys del 18% (per sobre de 65 decibels). En el cas de Barcelona, no obstant, el percentatge es dispara: 23,1% de dia i 34,8% al fer-se fosc. En tots els casos, diu l’informe, el mateix fenomen: «La font principal de soroll en les grans aglomeracions catalanes és el trànsit viari, que afecta en una mesura o una altra el 99,8% de la població total». La bona notícia és que, en global, i comparat amb estudis anteriors, anem a millor.

Una altra nota positiva que apunta l’estudi és que encara hi ha certs santuaris aliens a la contaminació acústica a les ciutats. Així les coses, el 26,4% d’aquests 3,2 milions de persones viu amb nivells inferiors a 55 decibels durant el dia, i el 22,2% té un entorn nocturn de menys de 45 decibels.

Els més i els menys

Notícies relacionades

En el cas diürn, el Gironès, que inclou Girona i Salt, és la zona amb més soroll, amb un 25,4% dels residents per sobre dels 65 decibels. Les àrees que menys superen aquest límit són les del Baix Llobregat II (Gavà, Sant Boi de Llobregat i Viladecans) amb un 8,3% per sobre, i la del Barcelonès II, que contempla Santa Coloma de Gramenet i Badalona, amb un 8,8%. A la nit, les més tranquil·les són de nou Baix Llobregat II (10,1% per sobre de 55 decibels) i Vallès Occidental II (Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Sabadell).

Les xifres de Territori contrasten amb les presentades fa tot just mes i mig per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Segons aquest organisme, la situació és bastant més inquietant, ja que el 57% de la població està exposada a nivells de soroll de trànsit iguals o superiors que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considera perjudicials per a la salut (53 decibels). Quant als que estan per sobre dels 65 decibels, va estimar que un 27% de la població supera aquesta frontera. Aquesta agència va recordar que prop de 60.000 persones pateixen un trastorn greu del son a causa del soroll que suporten i 130 morts anuals per malaltia cardiovascular són atribuïbles a l’exposició crònica al soroll ambiental, sobretot als barris centrals de la ciutat.