Dia de la Terra

Dia de la Terra: Nou coses que pots fer per cuidar el planeta

  • Des que el 1970 es va celebrar el primer Dia de la Terra, aquesta cita s’ha convertit en un clàssic, tot i que el coronavirus en condiciona la commemoració festiva

  • Són molts els gestos que individualment es poden fer per mimar el planeta en què vivim i frenar el canvi climàtic

  • Avançar cap a un món més verd i sostenible depèn únicament d’adoptar petits canvis en l’estil de vida que portem

3
Es llegeix en minuts

Des que el 1970 es va celebrar el primer Dia de la Terra, aquesta cita en defensa del planeta s’ha convertit en un clàssic, que en aquesta edició 2021 es commemora sense marxes, manifestacions o festivals a causa de les restriccions imposades pel coronavirus.

No obstant, són molts els gestos que individualment es poden fer per mimar el planeta en què vivim i frenar un canvi climàtic que posa en risc la nostra supervivència. Aquí s’exposen algunes senzilles pautes per avançar cap a un món més verd i sostenible i que depenen únicament d’adoptar petits canvis en l’estil de vida, explica Global Citizen.

  • Redueix l’ús d’electricitat

Les centrals elèctriques que subministren electricitat a casa teva són una font important d’emissions globals.

Pots reduir el consum d’electricitat apagant els llums quan surts d’una habitació, desconnectant els electrodomèstics que no estan en ús i desconnectant artefactes dels enxufes quan hagis acabat d’utilitzar-los.

  • Limita la quantitat d’aire condicionat que utilitzes

Els aires condicionats, des dels refrigeradors fins als que refreden les cases, tenen un enorme efecte en l’escalfament del planeta.

Pots limitar la quantitat que n’utilitzes o substituir-lo per un ventilador per evitar que els hidrofluorocarburs (HFC – atrapadors de calor) entrin en l’atmosfera.

  • Estén la roba i renta amb aigua freda.

Rentar la roba a la rentadora utilitza una quantitat significativa d’energia, cosa que condueix a emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Pots minimitzar la teva petjada de carboni optant per rentar la roba amb aigua freda i eixugar-la quan sigui possible.

  • Desenvolupa formes creatives per reduir el desaprofitament d’aliments

Al voltant d’un terç de tots els aliments produïts al món es malgasten. Això no només exacerba la crisi mundial de fam, sinó que també té un enorme impacte ambiental, perquè genera emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

Mentre practiques el distanciament social al quedar-te a casa, hi ha diverses coses que pots fer per reduir la quantitat de desaprofitament d’aliments que produeixes.

Pots provar receptes noves amb els aliments que et sobren, assegurar-te de menjar les sobres, congelar les restes de vegetals per fer un caldo i molt més.

  • Redueix la petjada plàstica

Des de comprar una ampolla d’aigua reutilitzable fins a portar una bossa reutilitzable al supermercat, hi ha innombrables maneres de reduir la teva petjada de plàstic.

També pots arribar a la font del problema trucant a les teves empreses favorites perquè inverteixin en alternatives plàstiques i als polítics perquè imposin restriccions sobre el plàstic.

  • Experimenta amb els «dilluns sense carn»

Hi ha una raó per la qual Beyoncé i Brian May de Queen estan encoratjant les persones a adoptar dietes vegetarianes, basades en plantes.

Des de la desforestació fins a les emissions de metà i l’ús de l’aigua, la indústria de la carn té un enorme impacte en el medi ambient.

No has de renunciar a la carn per complet, però canviar un bistec o una hamburguesa amb una altra alternativa una o dues vegades per setmana pot contribuir en gran manera a minimitzar la teva petjada de carboni personal.

  • Redueix el correu postal i opta per notificacions electròniques

El correu és més que un inconvenient personal. Genera problemes de desforestació massiva i milions de tones d’emissions de carboni, segons el Sierra Club. Pots optar per no rebre correu brossa i demanar als polítics que estableixin límits en la seva distribució. Mentre ho fas, opta per notificacions ‘online’ d’extractes bancaris i factures per rebre menys correu físic.

  • Repara articles en lloc de comprar-ne nous

Notícies relacionades

En lloc de llençar articles de casa trencats, pots veure vídeos de YouTube o fer una classe digital sobre com reparar-los. En el futur, també pots inscriure’t en grups que permetin el lloguer d’electrodomèstics i eines.

  • Utilitza menys el cotxe

Probablement durant aquesta pandèmia no l’estiguis utilitzant, però aquest Dia de la Terra és un bon moment per comprometre’t a conduir menys per reduir les teves emissions de carboni. Al seu lloc, utilitza transports alternatius, com la bicicleta, o el transport públic.