Dia de la Terra

El líder xinès Xi Jinping dona la benvinguda als EUA en la lluita pel clima

  • El dirigent insisteix que la preservació del planeta només s’aconseguirà des del multilateralisme

El líder xinès Xi Jinping dona la benvinguda als EUA en la lluita pel clima
1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El president xinès, Xi Jinping, va recordar els seus ambiciosos objectius mediambientals i va remarcar l’enorme repte que suposaran al seu país. «Ens hem compromès a passar del pic d’emissions a la neutralitat de carboni en un termini molt més curt que necessitarien molts països desenvolupats i això ens exigirà esforços extraordinàriament durs», va avançar en un discurs amb florides metàfores. La naturalesa s’ha de protegir «com protegim els nostres ulls» perquè, si no, va aclarir, els homes quedaran «com rius sense afluents o arbres sense arrels».  

Notícies relacionades

 Xi, que havia acceptat la vigília la invitació de Biden, va repetir que el multilateralisme és l’única recepta contra el desastre i es va congratular de comptar amb els Estats Units sense l’hostilitat de l’última administració. «En aquest procés hem d’ajuntar les mans i no assenyalar-nos amb el dit [...]. La Xina dona la benvinguda als Estats Units en la seva tornada al procés multilateral climàtic». 

 Xi també va afirmar que no tots els països han d’assumir la mateixa factura contra el canvi climàtic, un argument habitual de Pequín, i va defensar «el principi de les responsabilitats comunes però diferenciades» com la pedra angular de l’estratègia global. «Hem de reconèixer plenament les contribucions dels països en desenvolupament i acomodar els seus particulars dificultats i preocupacions», va assenyalar.